Türkiye’nin dönem başkanlığını yaptığı G-20 Zirvesi’nde KOBİ’lerin sorunlarının görüşülmesinin önemine işaret eden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Ülkemizin G-20 başkanlığını devralması meyvelerini veriyor. Dünya Ticaret Odası’ndan Dünya KOBİ Forumu kurması talep edilerek, dünyada ilk defa KOBİ’lerin sorunlarını görüşecek bu kadar büyük bir birlik kurulmasını çok olumlu karşılıyoruz” dedi.
Gelişmiş ülkelerin oluşturduğu G-20 platformunda sadece bu 20 ülkenin dertlerinin dışında diğer ülkelerin sorunlarının da dile getirildiği bir platforma dönüşmesinin memnuniyet verici olduğunu kaydeden Palandöken, “Gelişmekte olan ülkeler ile az gelişmiş ülkelerde ekonominin en önemli parçası KOBİ’ler, yani küçük işletmelerdir. Küçük işletmelerde kadın girişimci sayısı en fazla üyeye sahip esnaf ve sanatkarlardır. İş sahibi olmak isteyen 10 bin kadına eğitim verilmiştir. 2015 yılında kadın üye sayımız 214 bini geçmiştir. İstihdamda, ihracatta, üretimde kayda değer artış sağlanabilmesi için teşvikler büyüklere değil küçüklere verilmelidir” ifadesini kullandı.
“KOBİ’LER GİRİŞİMCİLİĞİN MEYVESİ”
KOBİ’lerin yüzde 95’inin mikro işletme, yani esnaf ve sanatkâr olduğunu ifade eden Palandöken şunları dedi:
“İstihdam stratejisi, ihracat politikaları belirlenirken esnaf ve sanatkar ile KOBİ’ler göz ardı edilirse bu programdan bir sonuç alınamaz. İhracatta yüzde 59,2, istihdamda yüzde 75,8, toplam ciroda yüzde 63,3 payı olan KOBİ’lerin sıfır faizli kredilerle desteklenmesi gerekir.”