Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursalı firmaları özgün tasarımlara yönlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Bursa Valiliği, BTSO ve Uluslararası Patent Birliği öncülüğünde düzenlenen ‘Patent Biliçlendirme Projesi Final Toplantısı’ Merinos AKKM’de yapıldı. Programa, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Uluslararası Patent Birliği Başkanı Canan Sönmez ve çok sayıda davetli katıldı. Toplantıda konuşan Başkan Burkay, dünyada artık ekonomik gücün, bilgiyi üretenin ve bilgiye sahip olanın eline geçtiğini söyledi. Yenilikçi ve gelişmiş bir sanayiye, teknoloji odaklı ve üretken bir toplum olmaya ihtiyaç duyulduğunu anlatan Burkay, gelişmiş ülke ekonomilerinde fikri mülkiyet haklarının ülkelerin rekabet güçlerini artıran en temel unsurlardan biri olduğuna işaret etti.
Firmaların son yıllarda fikri varlıklarına büyük yatırım yapmaya başladığını dile getiren Burkay, “Ülkemizin yerli patent başvuru sayısı son 10 yılda 11 kat artarak 5 binler seviyesine ulaştı. Faydalı model başvurularıyla birlikte değerlendirildiğinde yerli buluş sayımız 8 binin üzerine çıktı. Uluslararası patent başvurumuz da neredeyse 10 kat artarak yıllık 600’e ulaştı. Bütün bu olumlu gelişmelere rağmen gidecek yolumuz var” dedi.
“ÖZGÜN TASARIMLARA YÖNELMELİYİZ”
Güney Kore’nin Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya verdiği önemle ciddi bir ekonomik kalkınma hamlesi gerçekleştirdiğine dikkat çeken Burkay, “Güney Kore son 30 yılda dünyanın bütün ülkelerinde satışları bulunan dev markalara sahip oldu. Ülkenin yıllık patent başvurusu 150 bini buluyor” diye konuştu.
Türkiye’nin ihracatında ikinci, patent sıralamasında ise dördüncü sırada bulunan Bursa’da bu alanda yapılan çalışmaların da büyük önem taşıdığını belirten Burkay, “Firmalarımızı daha fazla Ar-Ge ve daha fazla inovasyonla buluşturarak ve özgün tasarımlara yönlendirerek, geleceğe güvenle bakmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“ÇİN, 20 YILDA PATENT LİGİNDE DÜNYA LİDERİ OLDU”
Uluslararası Patent Birliği Başkanı Canan Sönmez, Bursa’da patent başvuru sayısın artırmak, sanayi kuruluşlarını patenti özendirmek ve teşvik etmek için projeyi hayata geçirdiklerini söyledi. Türkiye’de patent konusunda ciddi bir bilinç oluşturmayı hedeflediklerini ifade eden Sönmez, dünyada en fazla patent başvurusu yapan ilk 100 firma arasında Türk firması olmadığını söyledi. Taklit ürünleri ile ünlü olan Çin’in bugün patent sayısında dünya liderliğine yükseldiğini anlatan Sönmez, “Çin, yaklaşık 20 yıl önce bu sıralamada sıfır noktasındaydı. Şu an dünyada lider konumda. Türkiye’de de patente önem vermeliyiz. Patentler, şehir ve ülke ekonomimizin güçlenmesine katkı sağlayacaktır” dedi.