Ordu Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ceyhan Tarakçıoğlu, azotlu ve potasyumlu gübrelerin kivi bitkisinin verimini artırdığını söyledi.
Ordu’da üretici bahçelerinde artan düzeylerde uygulanan azotlu ve potasyumlu gübrelerin kivide verim ile yaprakların potasyum içeriklerinin mevsimsel değişimini incelenmeye yönelik çalışma yapıldığını belirten Prof. Dr. Ceyhan Tarakçıoğlu, potasyumlu gübreleme ile meyve iriliğinin bir miktar artırılabildiği kaydetti. Yaptıkları iki yıllık bir araştırmada artan potasyumlu gübre uygulamasına bağlı olarak yaprakların potasyum içerikleri arasında belirgin bir fark gözlendiğini ifade eden Prof. Dr. Tarakçıoğlu, "İlk yıldan farklı olarak üçüncü örnekleme zamanından sonra yaprakların potasyum içeriklerinde azalma tespit edilmiştir" dedi.
Kivi bitkisinde hem meyveli hem de meyvesiz dallar üzerinde araştırmalar yaptıklarını anlatan Prof. Dr. Ceyhan Tarakçı, çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi: "İlk yıl kivi bitkisi yapraklarının mevsimsel potasyum içerikleri incelendiğinde uygulamalara bağlı olarak belirgin bir değişim gözlenmiştir. Genelde meyve tutum döneminden sonra bir azalma gözlenmiş ve son örnekleme zamanında en düşük seviyelerde seyretmiştir. Her bir uygulama sonucunda yaprakların potasyum içerikleri, yeterlilik sınır değerinin altında tespit edilmiştir. Kivide meyveli ve meyvesiz dallar üzerindeki yaprakların, meyve tutum sonrasında potasyum içeriklerinin azalma eğiliminde olduğunu ve bu azalmanın meyveli yapraklarda daha belirginleştiğini görülmüştür. Kivi bitkisinde meyvesiz dallar üzerindeki yaprakların potasyum içeriklerinin daha yüksek olduğunu tespit edilmiştir."