Raylı sistemler sektörünün paydaşlarını bir araya getiren “Raylı Sistemler Eskişehir Buluşması” Eskişeihr’de gerçekleştirildi.
Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğin açılışında Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna ve Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş M. Özaydemir konuştu. Eskişehir’in tarihsel birikiminde demiryolları sanayinin olduğuna dikkat çeken Tuna, "Ayrıca şehrimizde bu konuda oluşmaya başlayan bir yan sanayi bulunmakta. Komşu iller bu alanda çalışmalar gerçekleştirse de Eskişehir’deki birikimi oluşturmak kolay değil” dedi.
Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Savaş M. Özaydemir de yaptığı değerlendirmede, raylı sistemler sektörünün Eskişehir için kritik öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Gerçekleştirdikleri strateji çalışmalarında havacılık ve raylı sistemlerin Eskişehir’in geleceği için büyük önem taşıdığını tespit ettiklerini vurgulayan Özaydemir, yerli üretimde sertifikasyon konusunun çok önemli olduğunu söyledi. Sertifikasyonda Anadolu Üniversitesi’nin Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi projesinin önemine değinen Özaydemir, bir diğer önemli konun ise raylı sistemler alanında devlet kuruluşları ile yan sanayi arasında uzun süreli anlaşmaların sağlanması gerektiğine işaret etti.
"UZUN SÜRELİ SÖZLEŞMELER GEREKLİ"
Beyaz eşya sektöründe sağlanan başarının altında oluşturulan yan sanayi gücü olduğuna değinen Özaydemir, “Avrupa ile rekabet etmek için parti üretim ya da ihale sürecinden daha çok uzun süreli sözleşmeler gerekli. Beyaz eşyada bu sağlandı ve başarılı olundu. Ayrıca tek lokomotif üreticimiz TÜLOMSAŞ’a sağlanacak özerklik ile yan sanayinde önemli aşamalar kaydederiz” dedi.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ise konuşmasında, üniversitesi raylı sistemler alanındaki çalışmaları anlattı.
Raylı Sistemler Kümelenmesi, Ulusal Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi ile TÜLOMSAŞ işbirliği ile düzenlenen toplantının açılışından sonra söz alan Raylı Sistemler Kümelenmesi Başkanı Kenan Işık, raylı sistemler alanında Eskişehir’in mevcut durumu ve sektör açısından Eskişehir’deki yeni gelişmelere değindi.
URAYSİM Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ö. Mete Koçkar ise, projenin mevcut durum hakkında bilgi verdi.
TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı da, Türkiye’de raylı sistemlerden bahsederek TÜLOMSAŞ’daki son gelişmelerin Eskişehir’e olası yansımalarını sunuşla açıkladı.