Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Adayı olan ve az farkla ilk kez aday olduğu başkanlığı kaybeden, ancak gruplar arasında ise en yüksek oyu alarak “Meclis Üyesi” seçilen Asım ÇİLLİOĞLU iki ay önce @cilliogluasim twitter hesabından; Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN’a, Maliye Bakanı Berat ALBAYRAK’a ve Türkiye Odalar Borsalar Başkanı Rıfat HISARCIKLIOĞLU’na yaptığı çağrı karşılık buldu.

ÇİLLİOĞLU, “Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu”nun almış olduğu kararı şu şekilde değerlendirdi:

“Bu alınan karar önemlidir. Ancak yeterli değildir. Tavsiye niteliğinde alınan bu kararın, bir ötesi, yani zorunlu olarak borç ötelenmesi gerekir. Aksi halde reel sektör, borçlarını ödemede çok zorlanacaktır.

Dövize endeksli vadesi gelmemiş Leasing ya da sözleşmeye dayalı başta yatırım ve satın alma borçları olan firmalar, gelecek kur artışlarından olumsuz etkilenmemek için döviz satın alma talepleri kur üzerinde olumsuz baskılar oluşturacaktır. Bu da yüksek enflasyona yol açacaktır.

Ayrıca ödemesi mümkün olmayan kredileri, bankaların geri çağrılması sonuçları olabilecektir. Reel sektörün sorun yaşamaması için bu kararın çok önemlidir ve devamını bekliyoruz.”

***

Asım ÇİLLİOĞLU iki aydan bu yana sosyal medyada yaptığı çağrı şu şekilde idi:“Reel Sektörün ödemekte zorunlu Ticari kredili makine ve ekipmanlar için. Dövize endeksli en az 12 ay önceki sözleşmeye dayalı. Leasing, senet ve benzeri ödemelerin 8.9.10.11.12. Ay taksitleri. KGF dayalı olarak yine döviz bazında 2019/6. Ay sonrası aylara eklenerek ötelensin.”

***

Bu çağrıya Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu şu “Tavsiye Kararı” nı aldı:“ Bilindiği üzere Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 17 Ağustos 2018 tarihinde ekonomik faaliyetin desteklenmesine yönelik olarak yapılabileceklere ilişkin, takdiri üyelerimize ait olmak üzere tavsiye niteliğinde karar almış ve üyeler ile paylaşmıştır.

Yönetim Kurulu Yeni Ekonomik Programı görüşmüştür. Buna göre, riskler göreli olarak düşmüş, para ve sermaye piyasalarında oynaklık azalmış, yurtiçi ve yurtdışı yatırımcıların beklentilerinde iyileşme başlamıştır. Alınan önlemlerin ekonomik faaliyetin makul bir sürede toparlanmasına destek olacağı öngörülmektedir. Bunun sağlıklı ve kalıcı olması için yatırımın, üretimin, ticaretin, istihdamın ve varlık değerlerinin korunmasının önemli olduğu düşünülmektedir.

Bu amaçla, TBB Yönetim Kurulu tarafından, takdiri üyelere ait olmak üzere, tavsiye niteliğindeki aşağıdaki kararlar alınmış ve kendileri ile paylaşılmıştır:

Risk grubu bazında, bankalar ve diğer finansal kuruluşlara toplam nakit kredi borcu 15 milyon TL’nin altında olan (gayri nakdi riskleri ile birlikte 25 milyon TL’ye ulaşan) işletmelerden;

* bankalar ve diğer finansal kuruluşlar tarafından hakkında yasal takip işlemi başlatılmamış

* hakkında iflas kararı bulunmayan

* kredileri 30 Haziran 2018 tarihinden sonra ilgili bankada yapılandırılmamış

* nakit akış dengesi geçici olarak bozulduğu için borçlarını ödemekte zorlanan ancak kredilerinin yeniden vadelendirilmesi halinde, borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanarak işletme sermayesini güçlendireceği kanaati oluşanlarla sınırlı olmak kaydıyla;

30 Nisan 2019 tarihine kadar vadesi dolacak;

* spot kredileri ile taksitli kredilerin bu dönemde vadesi gelen taksitleri,

* 6 aya kadar anapara ödemesiz olmak üzere,

* toplam 24 aya kadar vadelendirilebilecektir.

Uygulama için, işletmeler, bankalara münferiden başvuracak olup, talepleri her bir banka tarafından kendi risk yönetimi ve kredi politikaları çerçevesinde değerlendirilecek ve sonuçlandırılacaktır.

Esasen bankalarımız her dönemde, karşılıklı iyi niyete ve özveriye dayalı olarak, imkanlar çerçevesinde, tüm sektörler itibariyle müşterilerine kredi kanallarını açık tutmakta, vade, ödeme ve teminat koşullarında esneklik sağlamaktadır. Bundan sonra da, bankacılık sektörü, üyeleri ve ilgili diğer tüm paydaşlarla işbirliği ve sağduyu içinde, kaynakların ülkemizin menfaatleri doğrultusunda en verimli şekilde kullanılmasının gayreti içinde olmaya ve büyümenin sağlıklı biçimde sürdürülmesine katkı sağlamaya devam edecektir.”