Aytekin KALENDER/RİZE, () - DOĞU Karadeniz Bölgesi'nde Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 829 bin 505 dekar alanda bu yıl geçileceği açıklanan organik çay tarımı projesi ertelendi. Rize Valisi Erdoğan Bektaş, organik çaya geçişin ertelenmesinin iyi olmadığını belirterek bu durumdan hiç mutlu olmadığını açıkladı.  

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan çalışma ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde organik çay üretimine geçiş projesi başlatıldı. ÇAYKUR tarafından yürütülen çalışma ile geçen yıl Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun’da organik çay üretimine geçiş planlandı. Ancak bazı üreticilerin kimyasal gübreleri satın almış olması, organik gübre yetersizliği ve diğer eksiklikler nedeniyle organik çay tarımına geçiş 15 Ekim 2017 tarihine ertelenmişti. Ancak organik çay tarımına geçiş yeniden ertelendi. Organik çay tarımına kademeli geçişin en az 3 yılda tamamlanması planlandı. Bu sürenin daha da uzayabileceği belirtiliyor.  

AZOT VE NİTRAT İÇERİKLİ KİMYASAL GÜBREYE SON VERİLECEK

Organik çay tarım projesi kapsamında nitrat ve azot içerikli kimyasal gübre yerine mikrobiyal organizmalar içeren organik gübreye geçilecek. Çayda herhangi bir kalıntısı ve olumsuz etkisi görülmese de kullanıldığı toprakta ve çevresindeki canlı varlıklar üzerinde zararlı etkileri olan, toprak yapısını olumsuz yönde etkileyen, heyelanları tetikleyen azot ve nitrat içerikli kimyasal gübre kullanımı kaldırılacak. ÇAYKUR’un yaptığı denemelerde mikrobiyal gübre ile üretilen çaylarda verim azalması gözlenmediği gibi ekstrat değerinin yükseldiği ve selüloz oranının azaldığı, tomurcuk oluşumunun ise arttığı tespit edildi.

VALİ: ORGANİĞE GEÇİŞİN OLMAMASI İYİ OLMADI

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Rize Valisi Erdoğan Bektaş, çayın Rize için öncelikli kavram olduğunu belirti. Çay tarımının bazı sorunlarının bulunduğunu kaydeden ve çay tarımında mutlaka organik tarıma geçilmesi gerektiğini savunan Vali Bektaş, şöyle dedi:

“Organik çay bölgemizde üretmek mümkün.Dünyanın hiçbir yerinde olmadığı kadar bölgemizde organik üretim yapmak mümkün. Çay üretiminde haşere ilacı kullanmıyoruz. Sadece toprakta kimyasal gübre kullanıyoruz. Çayda organik gübre kullandığımızda çayımız bütünüyle organik olmuş olacak. Çaykur Genel Müdürümüz İmdat Sütlüoğlu bu konuya büyük emek verdi. Önceki Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik de önemli katkı sağladı. Fakat buna rağmen olmadı. Olmaması iyi olmadı. Biraz sorun yaşanacaktı. Hangi güzelliğe zahmete girmeden erişebilirsiniz. Zahmetsiz rahmet olmaz diye atasözümüz var. Organik çay üretimi ile çok büyük bir güzelliğe ulaşacaktık. Coğrafyamızı, toprağımızı, suyumuzu ciddi anlamda kirleten kimyasal gübreden kurtulmuş olacaktık. Maalesef bu durum oluşmadı”

‘ORGANİĞE GEÇİŞİN DURUDURULMASINDAN MUTLU DEĞİLİM’

Organik çaya kademeli geçiş planlandığını ifade eden Vali Bektaş, “Bu kademeli geçişler zor ve sorunlu işlerdir. Her an bir kademede durabilirsiniz. Bu duraklamada bazen işe başladığınız noktaya bile dönemezsiniz. Ben organik çaya geçişin durdurulmasından dolayı doğrusu ben hiç mutlu değilim. Ama ne yapabilirsek kar hesabıyla organiğe geçiş için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Çayda tek sorun organik değil. Çay fidanları eskidi. Onların yenilenmesi lazım. Çaya hiçbir şey vermeden almaya çalışıyoruz. Vermeden almak bizim başaracağımız bir şey değil. Çaya emek ve değer vermeliyiz. Çayda markalaşmanın, ihracatın ve ürün çeşitliliğinin artırılması lazım” ifadelerini kullandı.

FOTOĞRAFLI