Girişimi Mustafa Kuyumcu tarafından TÜBİTAK BİGG ( Bireysel Genç Girişimci) destek programı sayesinde 2017 yılında kurulan ve Rize’nin Pazar ilçesinde faaliyetini sürdüren Komporize firması atık çay liflerinden biyokompozit üretim gerçekleştiriyor. Komporize 2020 yılında ise KOSGEB desteği kazanarak araştırmalarına devam ediyor. Üretimini gerçekleştirdiği biyokompozit malzemeler otomotiv, beyaz eşya, inşaat gibi sektörlere hitap ediyor.

Frankfurt am Main, Almanya, 07 Nisan 2020 - İklimi korumak için yenilikçi fikirlere sahip 15 finalist, 2020 clim@ yarışması için 60 ülkeden alınan 200'den fazla etkileyici başvuru arasından seçildi. Yarışmanın önceki sürümlerinde olduğu gibi, GGF hedef bölgelerinden, yani Güneydoğu Avrupa, Avrupa Doğu Komşuluk Bölgesi ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika'dan güçlü temsiller var. Buna ek olarak, bu yıl finalistlerin neredeyse yarısı daha dairesel bir ekonomi için çözümler sunmanın yanı sıra sürdürülebilir enerjiye odaklanan zorlayıcı uygulamalar da sundular.

İşletmeler, meyve atıklarından yapılan sürdürülebilir deri alternatifinden, otomotiv endüstrisinde kullanılan plastik parçaların yerine kullanılmak üzere çaydan yapılan organik plastik alternatiflerden, gelişmekte olan pazarlardaki haneleri ve işletmeleri geri dönüştürücülerle birleştiren dijital bir platforma kadar uzanmaktadır. Başarılı 15 finalist: A2P Energy Solution, Beyond Leather Materials, Biodiesel Misr, Bioenergy for Alternative Fuel, Carbominer, CEEFOR, Coldhubs, COLIBA, Ecodudu, Forest Guard, Komporize Composites, Live Love Recycle, Lombrisol, Manyfolds and Whole Surplus

Clim@ yarışması Covid-19 sebebiyle 02 Haziran 2020'de online olarak gerçekleşecek. Finalistler, önceden kaydedilmiş videolarla işlerini 5 jüri üyesinin bulunduğu bir panelde sunacak ve ardından canlı bir soru-cevap oturumu gerçekleşecek. Sunumları görüntülemek için çevrimiçi bir kitle davet edilecektir.

clim@ hakkında

clim@, Green for Growth Fund (GGF) tarafından 2018 yılında başlatıldı ve GGF adına Finance in Motion tarafından organize edilmektedır. Bunun yanı sıra Avrupa Komisyonu ve Alman Federal Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Bakanlığı (BMZ) tarafından desteklenmektedir.

Clim@ yarışması, mevcut uygulamalarda devrim yapma ve güçlü olumlu iklim etkileri gösterme gücüne sahip işletmeleri veya projeleri hedeflemektedir. Yarışma, piyasaya hazır ve iklim değişikliği ile mücadele için yeni yollar sağlayabilen yenilikçi ve benzersiz iş fikirlerini teşvik ediyor.

Başvurular aşağıdaki temalar altında yapılmıştır: yenilenebilir enerji, enerji verimliliği / tasarrufu, dairesel ekonomi çözümleri ve kaynak verimliliği (atık ve su yönetimi).