DEİK Slovakya Başbakanı’nı bugün İstanbul’da ağırladı. Başbakanı Robert Fico, Türkiye’ye, AB müzakere sürecinde en büyük desteğin Slovakya tarafından verileceğini söyledi.
Türkiye-Slovakya altıncı İnovasyon ve Teknoloji Forumu, Slovakya Başbakanı Robert Fico ve beraberindeki heyetin katılımları ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan ve Türkiye-Slovakya İş Konseyi Başkanı Akay Gökçe’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleşti.
Slovakya Başbakanı Robert Fico, Türkiye’ye, AB müzakere sürecinde en büyük desteğin Slovakya tarafından verileceğini söyledi. İki ülke arasındaki karşılıklı ilişkilerin mükemmel seviyede olduğunu belirten Fico, "Slovakya olarak Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü NATO’ya girişimiz ve dâhil edilmemizde Türkiye’nin destekleri büyük. Türkiye’nin destekleriyle bir NATO üyesi olduk, Brüksel’de sesimizi duyurabiliyoruz” dedi. Türkiye bölgesel bir güç, bundan kimsenin şüphesi olmadığını, Suriye ve Libya’daki sorunlarla mücadelede Türkiye’nin çok yardımcı olduğunu söyleyen Fico, “Slovak iş dünyasının gücünün yüksek teknolojide yoğunlaştı. Son yıllarda Türkiye ile dış ticaretimiz 6 kat büyüyerek 1,6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bizim bu rakamı 6 milyar dolar seviyesine çekmemiz gerekiyor. Dolayısıyla Türk iş adamlarına ve Slovak iş adamlarına bunun çağrısını yapıyorum. Gelin bunu beraber yapalım” ifadelerini kullandı.
Slovakya’nın Türkiye için önemli bir yeri olduğunu söyleyen DEİK Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, son on yıl içerisinde iki ülke arasında ilişkilerin geliştirildiğini belirterek ekonomik ve siyasi ilişkilerde güçlü işbirliğinin bulunduğunu söyledi. Ticaret hacminin gelişmesi için karşılıklı alışveriş yapılmasının gerektiğini belirten Vardan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 75 milyon dolardan 1,6 milyar dolara çıktığını söyledi. Teknoloji paylaşımı ve turizm alanında yeni işbirliklerinin yapılabileceğini vurgulayan Vardan, Türk vatandaşlarının sık sık karşılaştığı vize problemini belirterek, genç ve dinamik bir nüfusa sahip Türkiye’nin vize sorunundan artık sıkıldığını söyledi. Vardan sözlerine şöyle devam etti: "Türkler bir hafta sonu için de olsa Avrupa’ya gitmek istediğinde vize sorunu yaşıyor. 1980’li yılların başında geçici bir durum olarak başladı ama 35 yıldır bu durum böyle sürüyor. Turizmi geliştirmek için bazı adımlar atmamız gerektiğinden söz ediyoruz. Bunları aşmamız gerekli". Vardan, Türk özel sektörü ve Slovakya iş adamlarının, teknolojisi yüksek mal ve hizmet üretimi için ortak projelere yönelebileceğini belirtti.
Türkiye-Slovakya İş Konseyi Başkanı Akay Gökçe, 2013 senesinin Haziran ayında kurulan Türkiye-Slovakya İş Konseyi’nin iki ülke arasındaki ikili ekonomik işbirliğinin artarak geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Açılış konuşmasının ardından, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, Slovakya Başbakanı Robert Fico’ya hediye takdim etti.