TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, don afetinden zarar gören çiftçiye verdiği sözü tutarak, TARSİM Genel Müdürü ve bölge tarımının kurmaylarını Manisa’da çiftçiyle buluşturdu. Buluşmada; kuraklık, aşırı yağış ve rekoltenin yanı sıra ürünün kökünün de tarım sigortası kapsamına alınması için çalışma yapıldığı açıklandı.
Manisa ve çevresinde yaşanan don afetinin ardından TARSİM’in kurmaylarını çiftçiyle buluşturan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, “Tarım sigortasında tercihli olarak ‘Full Kasko’ paketi şart” dedi. TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemal Satıoğlu ise bölgede hasar tespitinin Temmuz ayında tamamlanacağını kaydederek, yüzde yüz zarar gören çiftçilerin zararlarının ise daha önce karşılanacağını dile getirdi.
Manisa’da meydana gelen don afetinden zarar gören çiftçilere, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber sahip çıktı. Özellikle üzüm bağlarında yüzde yüzlere varan zarara neden olan don zararının ardından, TARSİM ve Ziraat Bankası nezdinde konunun takipçisi olacağının ısrarla belirten Berber, sözünü tutarak, tarım sigortasının ve bölge tarımının kurmaylarını Manisa’da olağanüstü bir mini zirvede topladı. Berber, toplantının ardından yanına TARSİM Genel Müdürünü ve bürokratlarını alarak Alaşehir’de çiftçiyle buluşturdu.
TARIMDA DA ‘FULL KASKO’ ŞART
TARSİM’de sigorta kapsamının yetersiz olduğunu ve mutlaka genişletileceğini vurgulayan Recai Berber, çiftçilerin otomotivdeki gibi tam kasko gibi bir paketi talep ettiğini söyledi. Çiftçinin sigorta konusunda bilinçli olduğunu kaydeden Berber, çiftçinin TARSİM havuzuna girmemesinin nedeninin prim fiyatının yüksekliği olmadığını dile getirdi. Berber, “İlave prim riski standart prim ile aynı oranda artmamalı. Azalan riski daha da azalan bir oranda sigortalatmak gerekiyor. Çiftçimiz bu konuda çok bilinçli. Daha fazla sigortalatmak istiyor. Ancak zararını tazmin edememe endişesinden ötürü TARSİM’e giremiyor. Prim yüksek diye bu yönde karar almıyor. Bu nedenle TARSİM’in kapsamı genişletilmeli diyoruz. Çiftçi full kasko istiyor. Tam sigortanın yanı sıra en düşük paketin de tercih edilebileceği bir sigorta portföyü oluşturacağız. Bu kapsamı mutlaka genişleteceğiz. Çiftçimizin sigorta anlamında mağduriyet yaşamasına izin vermeyiz” şeklinde konuştu.
Bilindiği gibi Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de geçtiğimiz hafta TARSİM sigorta kapsamının genişletilmesi gerektiğini vurgulamıştı.
GENEL MÜDÜR: ÇALIŞMA YAPIYORUZ
TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemal Satıoğlu ise, TARSİM’de sigorta kapsamının gerekli çalışmaların ardından Bakanlar Kurulu kararıyla genişletildiğinin altını çizerek, 2006 yılında bu yana her yıl sigorta kapsamının genişleyerek yol alındığını söyledi. Satıoğlu, “Kuraklık, aşırı yağışın neden olduğu çatlamalar, soğuk zararının sigorta kapsamına alınması için teknik çalışmayı yapıyoruz” dedi. Manisa Milletvekili Recai Berber ise yapılan çalışmaların memnuniyet verici olduğuna işaret ederek, sadece rekoltenin sigortalanmasının giderilmesi gereken bir eksiklik olduğunu dile getirdi. Berber, “Ürünün yanı sıra kökün de sigortalanmasını sağlamak boynumuzun borcu” ifadelerini kullandı.
ZARAR TESPİTİ TEMMUZDA TAMAMLANIYOR
Manisa’da çiftçiye, don zararının tespiti ile ilgili olarak yapılan çalışmalar hakkında da bilgi veren TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemal Satıoğlu, 250 uzman eksperin, dondan zarar gören tarım arazilerinde ekspertiz çalışmalarını sürdürdüklerini açıkladı. Çalışmaların temmuz ayı itibariyle tamamlanacağını belirten Satıoğlu, “Ardında zararlar tazmin edilecek. Yüzde 100 hasarlı bağlarda ve tarım alanlarında zarar daha erken ödenebilecek” dedi.
ZEYTİN DE ZARAR GÖRDÜ
AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, bağlarda oluşan zararın yanı sıra zeytinliklerde de soğuk zararı görüldüğünü dile getirdi. TARSİM kapsamında bunlarında değerlendirildiğini anlatan Berber, TARSİM kapsamı dışında bulunan çiftçilerin de Başbakanlık Afet Yardım fonundan zararlarının giderilmesi için girişimlerde bulunacağını söyledi. Berber, “Afet yardım fonu bazı bölgelere daha önce 20-30 milyon lira gibi ciddi yardımlarda bulundu. Bizim burada don zararımız daha büyük oldu. 40 milyon gibi bir yardım sigorta kapsamı dışındaki çiftçilerimize can suyu olacaktır. Bu konuda çalışıyoruz” diye konuştu.
Don zararı giderilmeyen bir tek çiftçinin bile kalmayacağının vurgulandığı program dışı toplantıda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber’in yanısıra TARSİM Genel Müdürü Yusuf Cemal Satıoğlu, TARSİM Genel Müdür Yardımcısı Zeki Karakurt, TARSİM Manisa Bölge Müdürü Müjdat Çubukçu, TARSİM Bölge Müdür Yardımcısı Erkan Gür, Manisa Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, İl Müdür Yardımcısı Metin Öztürk, Manisa Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire de hazır bulundu.