Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nı (BTSO) ziyaret eden Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, yüksek faiz oranlarının firmaların rekabet gücünü zayıflattığını söyledi.
TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile beraberindeki heyet, BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay’ı ziyaret etti. Heyetin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Burkay, Bursa’nın Türkiye ekonomisinin lokomotif şehirlerinden birisi olduğunu ifade etti. Burkay, kentin otomotiv, tekstil ve makine sektörleriyle birlikte farklı alanlarda da önemli bir potansiyele sahip olduğunu anlattı.
Bursalı firmaların önünü açacak ekonomik ve yapısal düzenlemelerin gerçekleşmesi için çalışmalar yürüttüklerini kaydeden Burkay, “Bu noktada kentin ortak aklını harekete geçirmeyi başardık. BTSO bünyesinde bulunan komitelerimiz ve Türkiye’de bir ilke imza atarak oluşturduğumuz sektörel konseylerimiz, stratejik alanlarda raporlar hazırlıyor. Bizler de bu raporları ilgili bakanlıklara ve üst düzey yöneticilere aktarıyoruz. Makro düzeyde oluşturduğumuz ve hayata geçirdiğimiz projelerimiz de Bursa’mıza ve ülkemize değer katıyor” dedi.
“FİRMALARIN YÜZDE 99’U KOBİ”
Türkiye’de firmaların yüzde 99’unu KOBİ’lerin oluşturduğuna işaret eden İbrahim Burkay, KOBİ’ler için girişimciliğin teşvik edilmesi ve uygun iş ortamlarının oluşturulmasının önemli olduğunu vurguladı. Türkiye’de bu yönde verilen teşviklerin önemine değinen Burkay, “Firmalarımızın yatırım yaparak büyümesi ve yurt dışına açılması ülke ekonomisine büyük fayda sağlayacaktır. Türk finans sektörünün KOBİ’lere yönelik kredi portföyünü büyütmüş olmasını önemsiyorum. KOBİ’lerimizin krediye ve finansmana kolay ulaşması yeni girişimcilerimizin oluşmasına ve ekonomimize gelişmesine katkı sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
“BURSA’YI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ”
TBB Başkanı ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın da Bursa’nın Türkiye’deki önemli ticaret ve sanayi kentlerinden birisi olduğuna dikkat çekti. Aydın, “Türk bankacılık sektörü, Türkiye’nin büyümesine katkı verecek öz kaynağa sahip. Bankacılık sektörü için de Bursa önemli bir şehir. Bursa’da güçlü olmayan bankaların Türkiye’de güçlü olması mümkün değil. Bu nedenle Bursa’daki gelişmeleri yakından takip ediyoruz” diye konuştu.
İhracata ve istihdama sağladığı katkıyla KOBİ’lerin bütün dünyanın gündeminde olduğunu vurgulayan Aydın, sözkonusu kapsamdaki işletmelere her zaman destek verilmesi gerektiğini dile getirdi.
“AB, TÜRKİYE’NİN EN ÖNEMLİ İHRACAT PAZARIDIR”
2008 yılında gelişmiş ülkelerde başlayan küresel krizin etkilerinin devam ettiğini hatırlatan Aydın, Türkiye’nin bu krizden en az etkilenen ülkelerden biri olduğunu söyledi. Hüseyin Aydın, dış ticarete dayalı talebin gelişmesi için başta komşu ülkeler olmak üzere dünya ticaretinin de büyümesi gerektiğini ifade ederek, "Avrupa Birliği, Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı. AB’de büyüme olmadan, orada insanlar tüketmeden, orada talep oluşturulmadan Türkiye’nin oraya ihracat yapması mümkün değil” diye konuştu.
“BANKALAR EN ÇOK DÜŞÜK FAİZ ORTAMINDA KAZANIR”
Türkiye’deki faiz oranlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Aydın, “Bankalar durup durup faiz artırmayı sevmez. Bankalar en çok düşük faiz ortamında para kazanır. Firmalar da aynı şekilde. Ama şunu kabul ediyoruz; eğer Türkiye’deki faiz oranları, BTSO üyelerinin kullandığı faiz oranları, rekabet ettiği piyasalardaki diğer müşterilerin faiz oranlarından yukarı olursa, ihracat pazarında rekabet şansları azalır. Bu sadece firmaların değil, bizim de sorunumuzdur. Bunları el birliği edip, faizleri mümkün olduğunca en düşük düzeyde tutmak için elimizden gelen bütün gayreti göstereceğiz” şeklinde konuştu.