Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, petroldeki verginin düşürülmesiyle kaçakçılığın da düşeceğini belirterek, “Akaryakıt kaçakçılığı 2 boğaz köprüsü, kaçak sigara ise 24 uluslararası havalimanı yapabilecek boyuttaki bir gelir kaybına neden oluyor” dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK), milyarlarca liralık kayba sebep olan kaçak ürün ticareti ile mücadele için yeni bir kampanya başlatıyor. TESK’in, yurt genelinde 140 bin perakendeci esnafıyla birlikte yürüteceği ‘Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!’ kampanyası ile farkındalık oluşturulması ve vatandaşların, bilinmezlerle dolu kaçak ürünlerden uzak tutulması amaçlanıyor. TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, The Marmara Otel’de ‘Dikkat, Bilmediğin Gerçekler Var!’ kampanyasına ilişkin basın toplantısı düzenledi.
TESK, kaçak ürün ticareti ile mücadeleye hız kesmeden devam ediyor. Kaçak ürünle mücadele konusunda yeni bir sayfa açtıklarını ifade eden TESK Genel Başkanı Palandöken, “Kaçakçılığa karşı sesimizi duyurmuştur. Vatandaşımızı bilinçlendirerek kaçakçılığın üzerine yürüyeceğiz. Kaçak ticaretin boyutu bilinmiyor. Her yıl kaçak akaryakıt 11 milyar lira ve kaçak sigara yüzünden 6 milyar lira ÖTV geliri kaybına sebep olurken, binlerce ton kaçak çay ve gıda mamulü de kamu sağlığını tehdit etmekte. Bu sadece gıda tütün, çay akaryakıt olarak söylüyorum. Buna tekstil ürünlerini de koyarsanız ne kadar önemli bir miktar olduğunu söylemek şüphesiz. Akaryakıt kaçakçılığı 2 boğaz köprüsü, kaçak sigara ise 24 uluslararası havalimanı yapabilecek boyuttaki bir gelir kaybına neden oluyor. Kaçakçılığı önleyebilirsek, Türkiye ekonomisi güçlenir, esnafımız ve vatandaşımız hep birlikte kazanır” dedi.
Kampanyada yer alan konulardan bahseden Palandöken, “İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Gaziantep gibi kaçak ürün ticaretinin yüksek olduğu şehirlerimizde de sokak afişleri, billboardlar, bu afişlerle vatandaşlarımızın bu tehlikelerden uzak durmaları gerektiğini açıklayacağız” ifadesini kullandı.
Palandöken, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Motorlu taşıtların kullandığı akaryakıtla eğer ucuz akaryakıta yönelip yağ yapma meselesi, kazaların artmasına neden olması, aracın tahrip olması bu yüksek mazot fiyatlarındaki artış. Yüzde 76’ları vergi. Demek ki petroldeki yüzde 76’lık vergi düşürülürse kaçakçılık belli oranda düşecek. Ülkemizin 3 tarafı deniz. Ülkemizin belirli bölgeleri hala savaş halinde. Kaçakçılığa müsait bir ortam. Yüzde 20’ler korkutucu bir boyut devletin kaybı. Bu yüzde 16.5’lara çekilince ülkemizde nelerin yapılabileceğini rakamlarla ifade ettik. En önemli sorumluluk vatandaşlarımızın. Önemli bir nokta. Süreç önemli bir süreç.”