Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Küresel ticaret hacmi eskisi kadar canlı olmadığını söyledi.
TSE Genel Kurulu’nda bir konuşma yapan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Dünya ekonomisinin çalkantılı bir dönemden geçtiğini, küresel ticaret hacmi eskisi kadar canlı olmadığını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Özellikle gelişmiş ülkelerdeki korumacılık önlemlerinde artış var. Öte yandan artık öyle bir dünyada yaşıyoruz ki, sınırlar yok, dünya düz ama kurallar ortak. Eskiden üretim azdı. Ne üretsen satılırdı. Şimdi öyle değil. Üstelik tüketici de araştırıyor, görüyor. Bu kadar çok üretim arasında, tüketici, belli standarda sahip olanı arıyor. Sadece vatandaşlar değil, sanayiciler de belli standartta ara malı arıyor. Demek ki ticaret yapacaksan, standardın olacak. Kural bu” dedi.
Nasıl namaz için abdest farz ise, güçlü sanayi için kalite ve standardın güçlü olması da farz olduğunu belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Şimdi yeni bir küresel kural daha beliriyor. Güçlü ülke, standardı olan, standartları da belirleyen ülkedir. Standardı belirleyen, ticaretin kuralını da yazar. İşte TSE bu noktada çok önemli bir vazife üstlenmek durumunda. Dünyada standartları belirleyen kurumlar arasında TSE’yi de görmek istiyoruz. Güçlü bir ekonomi, güçlü bir sanayi için, güçlü bir TSE olmasını bekliyoruz. Bugün herkesin zihninde yer eden TSE ambleminin, hem yurt içinde, hem de yurt dışında, çok daha bilinen ve önemli bir marka değeri haline geleceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı..
Küresel ticarette, uluslararası geçerliliğe sahip belgeler, sanayi ürünleri için adeta bir yeşil pasaport işlevi gördüğünü söyleyen Hisarcıklıoğlu, gümrük kapılarında harcanan zaman ve maddi kayıpların önüne geçilmiş olunduğunu söyledi ve yine yurtiçinde bir ürünü alırken, devletin bu ürünle ilgili gerekli incelemeyi yaptığını ve bize doğru bilgileri sunduğuna güvenerek alındığını vurguladı.
Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Yani hem iç piyasa daha canlı oluyor, hem de toplumda güvenilir bir devlet algısı oluşması sağlanıyor. Dolayısıyla ülkemizin sanayicileri olarak TSE’nin kurumsal kapasitesinin artırılmasını ve özel sektör odaklı olarak çalışmasını her zaman destekledik ve destekliyoruz. Bu konuda, bugün burada da aramızda bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bizler için önemli bir şans olduğuna inanıyoruz. Bakanımız, her ortamda bizleri yanlız bırakmıyor, dertlerimizi dinliyor, bizimle birlikte çözüm arıyor. Bizim yıllardır vurguladığımız ama bir türlü hayata geçmeyen yerli üretime destek konusunda devrim niteliğinde bir adım attı. Kamu alımlarında milli sanayimize yüzde 15 fiyat avantajı tanıyan kanuni bir düzenlemeyi hayata geçirdi. OSB’lerde hep sıkıntı yaşadığımız taban alanı kısıtlamasını kaldırdı”.
Sanayinin ileri teknolojiye geçiş sürecine yeni bir ivme kazandırmak üzere, yüksek teknolojili üretime dönük yatırımlara, ülke genelinde 5. bölge teşviklerin verilmesini sağladığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, son olarak da, doğalgaz olmadığı için üretimde sıkıntı yaşayan birçok ildeki OSB’leri doğalgazla buluşturacak yeni bir kamu yatırımı girişimi başlatılmasına öncülük ettiğini söyledi.
Hisarcıklıoğlu, “Sanayimizi geliştirmeye ve güçlendirmeye odaklı vizyona sahip bir Sanayi Bakanı olmasından büyük memnuniyet duyuyor ve gerçekleştirdiği çalışmalardan dolayı Bakanımızı bir defa daha tebrik ediyorum. İnşallah Bakanım liderliğinde TSE önümüzdeki dönemde daha fazla özel sektör odaklı yönetilecek ve çalışacak. İllerdeki odalarımızla daha fazla işbirlikleri geliştirecek. Sanayicilerimizin önemli bir sıkıntısı, TSE hizmet ücretleri konusunda. Bu konuda TSE’nin 2015 için laboratuvar ve belgelendirme hizmetlerinde ücret artışına gitmeyeceği beyanı önemli bir adım oldu. Bu adımın kapsamının da genişletilmesini arzu ediyoruz. TSE’nin düzenlediği belge ve raporların uluslararası arenada kabul edilirliğinin artırılması da özellikle odaklanılması gereken bir alan. Bu konuda da TSE’nin çok daha aktif olması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bu yıl TSE, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TOBB olarak, inşaatlara güvenli iskele kurulması konusunda, illerde ortak bilgilendirme çalışmaları başlattıklarını söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bu tür işbirliklerimizi de önümüzdeki yeni dönemde güçlendirmeyi hedefliyoruz. Biz TSE’nin, yaptığı çalışmalarla Türk sanayicisine yol gösteren, yönlendiren bir kuruluş olmasını arzu ediyoruz” dedi.
Atılacak yeni adımlarla, bundan sonra sadece Türk sanayicisine değil, Türkiye’nin bölgesinde üstlendiği role paralel olarak, birikim ve tecrübelerini bölge ülkelerinde etkinliğini daha da artıracak bir yapıya kavuşacaklarına inandığını belirten TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, TSE’nin alanında lider kuruluşlardan biri olacağını söyledi ve bu yolda çalışmalar yürüten tüm TSE ailesine başarılar diledi.