TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, çek sisteminde devrim niteliğindeki yapısal düzenlemeler de hayata geçtiğini, böylece iç piyasada yaşanan sıkıntıların pek çoğu da ortadan kalkacağını söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB), Kredi Kayıt Bürosu (KKB) ile çalışarak geliştirdiği ‘Kare Kodlu Çek’ tanıtımına TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan katıldı. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bugün ayda 2 milyon civarında çek düzenlendiğini, karşılıksız çekte hapis cezasının kaldırılmasından sonra, KKB ile birlikte, çek sicillerinin özel sektöre açılmasını sağladıklarını belirtti. Ama reel sektördeki şirketlerin bu sistemi bekledikleri ölçüde kullanmadığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu sözlerine şöyle devam etti:
“Çek sicil raporlarının yüzde 95’ini finansal kurumlar alıyor. Reel sektörün payı yüzde 5’lerde.Bu niye böyle oluyor diye baktığımız, firmalarımızın bazıları prosedürlerle uğraşmaktan kaçındı. Ama çoğu zaman da çek keşidecisi (Çeki Düzenleyen) kendi sicil bilgilerini çek hamiline vermek istemedi. Bunun üzerine, bu sistemi daha hızlı ve etkin hale getirmek üzere, KKB, kare kodlu çek uygulamasını geliştirdi. Türkiye’nin bugüne kadar tek finansal inovasyon ürünü vadeli çek’ti. Kare kodlu çek, Türkiye’nin dünyaya sunduğu, başka benzeri olmayan, ikinci inovasyon olacak. Bu sistem sayesinde çekin güvenilirliği hakkında kısa zamanda fikir sahibi olunacak. Ayrıca, sahte ve çalıntı çek riski de ortadan kalkacak”.
KKB yakında teminat mektuplarını da tamamen elektronik ortama aktaracağını belirten Hisarcıklıoğlu, “Böylece bunları kağıda basma, saklama, teslim etme işinden bizi tamamen kurtaracak.KKB’nin bu yeni inovasyonu hayata geçirmesini de heyecanla bekliyoruz” dedi.
Türkiye ekonomisinin hem 2001 hem de 2009 krizlerinde sıyrılıp, en çok güven veren ekonomilerden biri olmasını sağlayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a da teşekkür eden Hisarcıklıoğlu, “Eskiden özel sektör olarak en büyük korkumuz, makro ekonomik istikrarsızlıktı. Artık kendi kalemize gol atar mıyız diye endişe etmiyoruz. Zira defansımız daha sağlam. Babacan’ın liderliğinde, çek sisteminde devrim niteliğindeki yapısal düzenlemeler de hayata geçti. Böylece iç piyasada yaşanan sıkıntıların pek çoğu da ortadan kalkacak” ifadelerini kullandı.
2015 daha tedbirli ve temkinli olunması gereken bir sene olduğunu söyleyen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Dolayısıyla reel sektörümüz artık, riskleri yönetmeyi, riskle beraber yaşamayı ve alınan riskleri çok iyi ölçmeyi öğrenmek zorunda. Zira riskini yönetemeyen şirketler ayakta kalmakta zorlanacak” dedi ve bütün şirketleri kare kodlu çek kullanmaya davet etti.