Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Sırbistan ve Kosova Ticaret ve Sanayi Odaları, ülkelerinde pozitif iş çevresi ve iklimi yaratmak için çalışıyorlar” dedi.
Hisarcıklıoğlu, Kosova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Safet Gerxhaliu ve Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marko Cadez ile bir araya geldi. Hisarcıklıoğlu, iş dünyasının politikacılara sorunları çözme konusunda yardım edebileceğini söyleyerek, bu iki bölge işletmelerinin normalleşme çabalarına destek verdiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, müzakerelerin Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) için önemine değinerek, Kosova ve Sırbistan’ın Avrupa Birliği ile yakın ilişkilerinin olduğunu belirtti. Hisarcıklıoğlu, “Sırbistan, Avrupa Birliği yolundadır. Avrupa Birliği, Kosova ile istikrar ve ortaklık anlaşması imzaladı. Biliyoruz ki, Avrupa Birliği ile teknik müzakerelerin öneminin bilincindeyiz” dedi.
Kosova ve Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odalarının ortak bir anlayış doğrultusunda kalıcı ilişkiler kurma çabasına girdiklerini aktaran Hisarcıklıoğlu, “Her iki oda ülkelerinde pozitif iş çevresi ve iklimi yaratmak için çalışıyorlar” diye konuştu.
Sırbistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Marko Cadez ise, bölgedeki işletmelere nasıl daha yakın çalışabileceği konusunda tartıştıklarını belirterek, “Üç ay önce ilk iş forumunu gerçekleştirdik. Çok başarılı olduğumuza inanıyorum. Önemli şirket sahipleri somut projeler yapmak için bir araya geldi. Toplantılar iş dünyasının kendi hükümetlerinden beklentilerini ortaya koyma amacını taşıyor. Geçtiğimiz 2 yıl boyunca görüştüğümüz konuları devam ettiriyoruz. Tüm diyaloğu bir sonraki aşamaya götürmeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönem de farklı şehirlerde iş forumlarımız olacak” şeklinde konuştu.
Kosova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Safet Gerxhaliu da, “Bölgenin vizyonunu değiştirmek için buradayız. Birlikte çalışabiliriz, birlikte tartışabiliriz. Modern vatanseverlik zamanının geldiğini düşünüyoruz. Bir sorun varsa bunu düzeltme çabası içinde olmamız gerekiyor” diye konuştu.