Ulusal Fındık Konseyi (UFK), Türk fındığının her geçen gün önemini arttırdığını ancak önümüzdeki yıllarda Batılı lobilerce önüne engeller çıkarılabileceğine dikkat çekti.
UFK tarafından hazırlanan ‘2014 Fındık Raporu’na göre, dünya fındık üretimi ve ticaretinde lider olan Türkiye’nin bu üründen yılda yaklaşık 2 milyar dolar gelir elde ettiğine dikkat çekildi. Bu rakamın tarım ürünleri toplam ihracatı içinde en büyük payı ifade etse de, dünya gerçeğiyle kıyasladığında oldukça küçük olduğunun belirtildiği raporda, fındığın 2 milyar dolar seviyede kalmayacağı, günün birinde Türkiye fındık ihracatında 10 milyar dolarlı açıklamaların konuşuluyor olacağına işaret edilerek, “Türk fındığı bugün dünyada ‘tek tabanca’ niteliğindedir” denildi.
TÜRK FINDIĞININ LOBİSİ YOK
Türk fındığının bu başarı grafiğini tırmanırken önüne bir takım engeller çıkarılabileceğine dikkat çekilen raporda, şöyle denildi: “Bilinen bir gerçektir ki; fındık için hakim ve klasik pazarımız AB ülkeleridir. Bu ülkelere fındık ihracatımız sırasında dönem dönem tarife dışı engellemelerle karşılaşmakta ve itibarsızlaştırma politikalarına maruz kalmaktayız. Aflatoksin iddiaları bunlardan biri olup gelecek yıllarda buna benzer başka engellerle karşımıza çıkaracakları tecrübeyle sabittir. Ticaretimizi sekteye uğratan bu türden engellemelerle karşılaşan ihracatçılarımızı koruyan etkin bir müessese ve yaptırım yoktur. Sorunlar, o ülkelerin mevzuatlarıyla çözülmeye çalışıyor ve bu süreçte ciddi zararlar söz konusu olabiliyor. Klasik pazarımız olan AB ülkeleri, kabuklu ve natürel fındığa yüzde 3 nispetinde Gümrük Vergisi uygulamaktadır. Bu oran yüksek olup lobicilik faaliyetleriyle minimize edilmesi ve tercihen de, sıfırlanması arzu edilmektedir” denildi.