Honeywell DSI (Defense and Space International) Bölge Yöneticisi Serdar Çetingül, Türk savunma sanayisinin son 15 yılda hayal bile edilemeyecek seviyede büyüdüğünü belirterek, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin savunmaya verdiği önemle birlikte çok iyi gelişmeler yaşandı. Mevcut projelerin geliştirilmesi için yapılacak çözüm ortaklıklarıyla, Türkiye savunma sanayisinde dünya ile yarışabilecek bir konuma gelecektir" dedi.
Türkiye’nin son yıllarda savunma sanayisindeki ilerleyişinin takdire şayan olduğuna vurgu yapan Honeywell DSI (Defense and Space International) Bölge Yöneticisi "2000’li yıllarda, Türk Savunma sanayisi bir seviye atladı. İçinde bulunduğumuz coğrafyaya baktığımızda bütün savunma sanayimizi tek başına yapmamız mümkün görünmüyor. Zaten bu tür şeylerin zaten yavaş yavaş olması gerekiyor. İlk örneklerine baktığımızda, eğitim uçağı Atak helikopteri gibi projeler çok önemli. Türk firmaların mühendislik faaliyetlerini daha çok geliştirmesi lazım. Örneğin ’havacılık’ deyince işin içine sertifikasyon giriyor. İhtiyaçları tam olarak karşılayan sistemlerin üretimi zaman alıyordu. Ancak 2000’li yıllardan 2015’e çok hızlı gelindi. Bu da firmaların kabiliyetlerini arttırmasına neden oldu. Şuan Türkiye savunma sanayisinde çok iyi durumda. Bundan 15 yıl önce bunları hayal bile edemezdik. Honeywell penceresinden bakacak olursak; havacılıkta 100 yıldan fazla süredir bir tecrübeye sahibiz. İlk oto pilotu bulan, radar sistemlerini geliştiren ve daha bir çok ilke imza atan bir firmayız. Tüm bu tecrübelerimizi ve dünya standartlarını en iyi şekilde geliştirmek adına Türkiye’ye çözüm ortağı oluyoruz" dedi.
"ÇÖZÜM ORTAKLIĞIMIZ SÜRECEK"
Motordan bir takım mekanik ve elektronikbileşenlere kadar çok geniş bir portföyleri olduğunu anlatan Çetingül, "Honeywell olarak, bir platformun oluşmasında başından sonuna kadar destek olma imkanlarımız var. Çözüm ortağı olabilecek konumdayız ve tecrübelerimizle tüm sanayi alanında Türkiye’ye destek olabilecek bir durumdayız. Türkiye Cumhuriyeti devleti ile görüşmelerimiz daha önce de oldu, şimdi de oluyor, ileride de olmaya devam edecek. Savunma Bakanlığı ile hangi alanlarda hangi firmalarla çalışılabileceği konusunda görüş alışverişlerimiz oluyor. Bunun dışında firmalar ile de görüşerek onların da kabiliyetlerini ölçüyoruz ve her iki tarafı da memnun edecek projelere imza atıyoruz" dedi.
"SİYASAL İKTİDARIN PAYI BÜYÜK"
Çetingül, "Türkiye’deki iç talep, Türk firmaları belli bir ölçüde büyütüyor. Ama asıl büyüten etken, bu firmaların dışarıya açılarak, ihracat yapmaları olacaktır. Dünya çapında rekabet gerekiyor, bu rekabet için de çok sayıda üretim yapmak gerekiyor. Türkiye ortaklıklarla bunu başaracak bir ülke. Bizim de bir takım kabiliyetlerimiz var ve bu kabiliyetleri gelişmekte olan Türk savunma sanayisi ile paylaşarak çok daha iyi rekabet edecek hale gelmesi mümkün olabilir. Biz bir teknoloji firmasıyız. Atak helikopterinin geliştirilmesiyle zaten bu işe başladık. Tamamen yerli projelerde çok daha iyi bir seviyeye gelinmesi için çözüm ortaklıklarımızı Türkiye ile paylaşmak istiyoruz. Tabii siyasal iktidarın şuanda savunma sanayisine verdiği önem, Türkiye’nin bu alanda gelişmesindeki en büyük faktör" diye konuştu.