Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bu yıl Rusya pazarındaki döviz hareketliliğinin turizmi olumsuz etkilediğini, Alman pazarının daha fazla önem kazandığını söyledi.
Rusya’da yaşanan Ruble krizi turizmciyi Alman pazarına yöneltti. Geçtiğimiz sezon Antalya’ya gelen turist sıralamasında tahta oturan Ruslar ruble krizinden etkilendi. Türk turizmci de ikinci büyük pazar olan rotayı Almanya’ya çevirdi. Bu yıl Almanya’dan Antalya’ya gelecek turist sayısında yüzde 9 artış bekleyen turizmciler, Rus turist açığını Almanlarla kapatmayı hedefliyor. Antalya’ya gelen turist sıralamasında geçtiğimiz yıl ikinci sıraya düşen Alman turistler bu sezon yine Türk turizmcinin umudu oldu. Antalya’da Rus turist sayısı ilk kez geçtiğimiz yıl Alman turistleri geride bırakmış ve gelen turist sıralamasında 3 milyon 336 bin 977 kişi ile birinci sıraya yerleşmişti. 2014 yılında yüzde 21 oranında artış gösteren Rus turist sayısı bu yıl gerileme ile başladı.
Rotayı Alman pazarına çeviren turizmciler Almanya’nın Berlin şehrinde düzenlenen workshopa ilk kez katıldı. Tur operatörleri ve Türk turizmcilerin bulunduğu etkinlikte, Türk turizmciler Rus turist açığını kapatacak Alman turisti Türkiye’ye yeniden yöneltmek için tanıtımda bulundu. Mısır ve Yunanistan’ı geride bırakacak tekliflerle tur operatörlerinin karşısına çıkan Türk turizmciler, fiyat kırmadan turisti Antalya’ya çekmek istiyor.
AMAÇ, ALMAN TURİSTİN TÜRK PAZARINDA AĞIRLIĞINI ARTIRMAK
Berlin Kültür ve Tanıtma Müşaviri Tahsin Yılmaz, sezon öncesi yapılan tanıtım faaliyetleri ile Alman turistin Türk pazarında ağırlığı arttırmayı amaçladıklarını söyledi. İlk üç ayda Alman turist sayısında geçtiğimiz yıla göre yüzde 9 artış olduğunu belirten Yılmaz, "Türkiye’ye Almanya’dan gelen turist profili aile ve çocuklu aileler. Genç Almanlara da Türkiye’yi açmak gerekir. Almanları Türkiye’ye çekmek için yeni alternatifler üretmek gerekir. Biz Türkiye olarak Alman pazarında tatilcilerin planlamaya başladıkları zamanda ’Ben nerede tatil yapayım’ sorusuna Türkiye’nin ilk sırada gelmesi için çalışmalıyız" dedi.
"ALMAN TURİSTTİ TÜRKİYE’YE YÖNLENDİRMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"
Bağımsız Seyahat Acenteleri Örgütü Başkanı Manuel Molina, "Çok aksiyon planladık ve Alman turistti Türkiye’ye yönlendirmek için çalışıyoruz. Türkiye çok pozitif bir pazar, inişli çıkışlı pazarı yakından takip ediyoruz. Türk turizmini daha fazla anlatmalıyız" diye konuştu.
"ALMAN TURİSTİ 12 AYA YAYMAK İSTİYORUZ"
TÜROFED Başkanı Osman Ayık ise Alman pazarının en önemli Pazar olduğunu söyledi. Alman pazarının önemine değinen Ayık, "Alman pazarı bizim için en önemli pazarlardan. İki ana bloğumuz var, Almanya ve Rusya. Bu iki blokta bizim sezonumuzun nasıl geçeceğini belirler. Bu yıl Rusya pazarında dövizin hareketliliği bizi olumsuz etkiledi, sıkıntı yaşıyoruz. Alman pazarı şimdi daha fazla önem kazanıyor. Alman pazarı ile Rus turist kaybını telafi etmeyi planlıyoruz. Gelen Alman turisti 12 aya yaymak istiyoruz" dedi.
"UMUDUMUZ ALMAN TURİST"
Ruble krizine rağmen Umutlarını kaybetmediklerini belirten Ayık, şunları kaydetti:
"Bu yıl umudumuz Alman turist. Biz hayal satıyoruz. Hayal satanlar umudunu yitirmez. Bu yıl da kara tablo çizmiyoruz. Rus turist kaybını Alman turistle gidereceğiz. Bu yıl Alman turistte yüzde 9 artış bekliyoruz. İlk kez katıldığımız bu workshopa kendimizi anlatma imkanı bulduk. Alman turist Türk pazarını sever ve vazgeçmez. Alman turist sayısını gelecek 10 yılda 10 milyon Alman hedefliyoruz."
"ALMAN 12 AY GELİYOR"
Manavgat-Side Turistik Otelciler Birliği (MASTOB) Başkanı Cengiz Haydar Barut, da Alman turistin en çok tercih ettiği Side bölgesinde bu yıl geçtiğimiz yıla göre hareketliliğin gözlendiğini ifade etti. Barut, "Alman turist 12 ay geliyor. Deniz, güneş, kumu seviyorlar 12 ay geldikleri için biz Alman turistlerden memnunuz."
"BU YIL ZOR BİR YOL OLACAK"
TÜROFED Yönetim kurulu üyesi ve Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu, Alman misafirlerin konaklama Sektörünün en önemli aktörleri olduğunu söyledi. Turizm için 20015 yılının zor olacağını ifade eden Bülbüloğlu, "Bu yıl zor bir yıl olacak, bu zorluğu Alman turist sayısının artışı ile artı ile kapatacağız. Türk turizmciler olarak tedbirimizi alıyoruz. Bu tür faaliyetlerle sıkıntıları aşmaya çalışıyoruz. Alman turist ve İskandinav ülkelerinden gelecek turistlerle Rus turist kaybını aşacağız” diye konuştu.