3. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı (ICSG İstanbul 2015) açılışını T.C. Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapıldı. Sektörün en önemli organizasyonlarından ICSG İstanbul 2015’in elmas sponsorluğunu Turkcell üstlendi.
ICSG İstanbul 2015’in açılışı T.C. Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ve T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından yapıldı. Sektörün en önemli organizasyonlarından 3. Uluslararası İstanbul Akıllı Şebekeler Kongre ve Fuarı’nın elmas sponsorluğunu Turkcell üstlendi. ICSG İstanbul 2015’de konuşan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş, “Türkiye’de geçtiğimiz yıl elektrik tüketimi, önceki yıla göre yüzde 3,7 artarak 255 milyar 490 milyon kilovatsaate (kWh) ulaştı. Ceplerden çıkan para toplam 94 milyar TL’yi buldu. Enerji tüketiminin tamamının akıllı şebekelerle ölçülerek yönetilmesi ile bu miktarın 15 milyar TL’sinin tasarruf edilme potansiyeli var. Turkcell olarak biz, enerji sektörü ile telekom sektörünün dinamiklerinin birbiriyle neredeyse aynı olduğunu görüyoruz. Ülkemizde faaliyet gösteren toplam 21 elektrik dağıtım şirketinin tümü Turkcell ile çalışıyor. Ayrıca bu şirketlerin yüzde 75’inin tek tercihi Turkcell. Bugün toplam 200 bin akıllı sayaçtan 150 bini Turkcell M2M hatları ile çalışıyor” ifadelerini kullandı.
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Yiğit Kulabaş sözlerini şöyle sürdürdü: “2014 yılında cari açığımız 45,8 milyar dolar, enerji ithalatımız ise 48,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Aynı şekilde sayın bakanımızın meclisteki konuşmasında verdiği bilgilere göre de elektrikte kayıp ve kaçak bölgeleri olduğu görünüyor. Biz makineler arası iletişimi ekonomik verimliliği artıracak bir çözümler bütünü olarak görüyoruz. 2014’te Türkiye’deki yaklaşık her 3 makineden 2’sine Turkcell M2M hatlarıyla hizmet vererek 1,6 milyon Turkcell SİM kartlı makineyi konuşturduk. Böylece ülke ekonomisine yalnızca 2014’te 2 milyar TL’den fazla katkı sağladık. Son 3 yıla bakarsak bu rakam toplamda 4,5 milyar TL’ye ulaşıyor. Türkiye pazarında yaklaşık 150 milyon adet uzaktan yönetilebilir cihaz potansiyeli olduğunu düşünürsek ülkemizin henüz başlangıç seviyesinde olduğunu görüyoruz. Toplumsal faydanın ortaya çıkması için ülkemizde akıllı şebekeler ile ilgili politikanın oluşturulmasını çok önemsiyoruz”.
Turkcell’den yapılan açıklamaya göre; kongrede ilk kez tanıtılan ‘Turkcell Akıllı Enerji Servisi’ sayesinde tüm lokasyonlar ve enerji tüketen makineler, her yerden anlık izlenebiliyor. Asıl fayda bu bilgilerin anlamlandırılması sonucunda ortaya çıkıyor. Enerji tüketim bilgileri anlamlandırılmış olarak sunulduğunda enerji tüketimi yönetilebiliyor. İşletmeler, tüm Türkiye’deki enerji tüketimlerini tek bir harita üzerinden izleyebiliyor, karşılaştırabiliyor, reaktif cezaya düşmeden öngörebiliyor ve yönetebiliyor. Bugün, reaktif cezalar, faturaların yüzde 30’una kadar ulaşabiliyor. ‘Turkcell Akıllı Enerji İzleme’ servisi ile reaktif ceza önceden öngörülüyor ve önlem alınarak, önemli ölçüde tasarruf sağlanmış oluyor. Aynı hizmetin evimizdeki, iş yerimizdeki elektrik, su, doğalgaz vb tüm tüketimler için olması, enerji sektöründe dağıtım ve perakende hizmeti veren şirketlerin sundukları fayda ile farklılaşmalarını sağlıyor.
Sayaç okuma, lojistik, finansal hizmetler tarafında mobil POS cihazları ve ATM’ler, yazarkasalar, tarım ve hayvancılık, güvenlik bağlantılı binalar M2M’in yükseliş gösterdiği alanlar olarak gösteriliyor. Türkiye’deki ilk M2M uygulamaları 2001’de araç takip uygulamaları ile başladı. M2M çözümleri; elektrik, su ve gaz sayaçlarında kayıp/kaçak oranının azaltılması, yiyecek-içecek makine ve dolaplarının takibinde rota optimizasyonu, uzaktan sulama otomasyonu, seraların takibi, lojistik sektöründe akaryakıt maliyetlerinin azaltılması gibi pek çok farklı amaçla kullanılıyor.