Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, süs bitkileri sektörünün sübvansiyonlu krediyle desteklenmesi ve genel tarımsal destek kapsamına alınmasının ardından yeni bir mevzuata kavuşmasının büyük bir dönüm noktası olduğunu söyledi.
Gıda Tarım ve Havancılık Bakanlığına ve Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne sektöre bir kez daha sahip çıktıkları için teşekkür eden TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliğinin, Türkiye Tohumcular Birliğine bağlı bir kurum olduğunu ve sektörde son dönemde yaşanan üç önemli gelişmenin tohumculuk ve özellikle süs bitkileri sektörüne büyük bir ivme kazandıracağını vurguladı.
Sektörün üretim alanlarının 2002 yılından bu yana 2,5 kat artarak 50 bin dekara dayandığı bilgisini veren TÜRKTOB Başkanı Gençer, ’’3 milyar liralık üretim değerine ulaşan süs bitkileri sektörü her yıl yeni işgücü potansiyeli yaratıyor, 77 milyon dolarlık ihracat yapıyor, 2023 yılın da ise 500 milyon dolar ihracatı hedefliyor, gerçekten gurur verici değerler’’ dedi.
Süs bitkileri üreticilerinin 2014 yılında ilk kez faiz destekli zirai kredi uygulamasından yararlandığını ve sektörün bu yılda genel tarımsal destekleme kararnamesinin içinde yer aldığını kaydeden Gençer, ’’Tüm bu gelişmelere rağmen sektörümüzün yasal mevzuatı eksikti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile birlikte uzun süredir üzerinde çalıştığımız yönetmelik yayımlandı’’ ifadelerini kullandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının her zaman tohumculuk sektörüne pozitif ayrımcılık yaptığını kaydeden Gençer, ’’Bakanlığımız, Sayın Bakanımız Mehdi Eker’in talimatları doğrultusunda bizlerin görüşlerini en iyi şekilde Süs Bitkileri ve Çoğaltım Materyallerinin Üretimi ve Pazarlamasına Dair Yönetmeliği’ne yansıtmış, teşekkürlerimi sunuyorum’’ şeklinde konuştu.
Yeni yönetmeliğin detaylarını ise Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği (SÜSBİR) Başkanı Selahattin Altun verdi. Altun, ’’Yeni yönetmelikle süs bitkisi üreticisinin tanımı yapıldı ve süs bitkileri ve çoğaltım materyallerinin üretimi ve pazarlanmasıyla ilgili kurallar belirlendi. SÜSBİR olarak hedeflerimize daha rahat ulaşacağız, ancak sorumluluklarımız daha da arttı’’ dedi.
SÜSBİR’in en önemli misyonunun süs bitkileri sektörünün kayıt altına alınması ve üretimde etkin ve doğru planlamaların yapılmasının sağlanması olduğunu kaydeden Başkan Altun, ’’Yönetmelikte Birliğimize üye olma zorunluluğu bir kez daha vurgulanmış. Böylelikle üye sayımızın artacağına inanıyorum. Etiket sistemi ise sektörün bildiği bir uygulamadır. Ancak, Yönetmeliğin getirdiği ’üretim beyanı verme zorunluluğu’ şeklinde özetlenebilecek uygulamalar gelecek için çok önemlidir. Bu beyan zorunluluğu, ülkemizde hangi üründen ne kadar üretildiğinin kayıt altına alınması ve dolayısıyla planlı üretim demektir. Artık gelecek için üretim projeksiyonlarımızı daha sağlam verilere dayanarak yapacağız, önümüzü daha net göreceğiz’’ dedi.