İzmir Ticaret Borsası (İTB) öncülüğünde Türkiye’nin ilk Emtia Alım Satım Portalı gongla açıldı.
İzmir Ticaret Borsası Meclis Toplantısı Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım’ın katılımıyla yapıldı. Swiss Otel Grand Efes’te gerçekleştirilen Meclis Toplantısı’nda İzmir Ticaret Borsası Emtia Alım Satım Portalı da açıldı. Toplantıda konuşan Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, İzmir Ticaret Borsası’nın her zaman ilkleri gerçekleştirdiğini ifade ederek, “Lansmanı yapılan proje, Ekonomi Bakanlığı olarak pek çok ülkede programlarımızda yabancı ve Türk işadamlarının fiziksel ortamın elektronik rotamla bir araya gelmiş şekli olacak. Bu açıdan çağın gereklerine uyum sağlama ve güncel, geleceğe dönük proje olması açısında çok önemsiyorum. Bu projeyle gittiğimiz ülkelerde bu portalın tanıtımını yapmaya , işbirlikleri oluşumuna destek vereceğiz. Hatta erken şekilde Kazakistan’daki muhataplarımıza ilettik bile. Aynı şekilde DEİK’in faaliyetlerinde de gündem maddesi olarak yer alacak ve bu da pek çok ülkeden anlam taşıyacaktır. İzmir’in çok ender markaları var. Bu proje de inşallah Ege için önemli bir marka olur” diye konuştu.
Tarihi ilklerle dolu İTB’nin yine bir ilke imza attığını ifade eden İTB Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise elektronik emtia portalının borsa geleneğinin üzerine geleceği kurma misyonunu bir adım daha ileriye taşıyacağını belirtti.
“TÜRK VE YABANCI FİRMALARA AÇIK”
Portal hakkında bilgi veren Kestelli, şunları söyledi: “Bu web sitesi, portala üye firmaların toptan satışını yapmak istedikleri ürünlerini sergilemelerine, toptan alım ve satım yapmak istedikleri ürünler ile ilgili açık artırma ve açık eksiltme şeklinde ihale açmalarına imkan sağlayacak. Portal İngilizce ve Türkçe hazırlandı ama diğer ülkelere de yaygınlaşması için İngilizce hizmet verecek şekilde tasarlandı. Portal, ürün sergileme, ihale açma ve diğer yan hizmetler açısından kapalı bir sistemde olacak ve sadece üyelerine hizmet verecek." Sergilenen ürünler, açılan ihalelerin herkes tarafından izlenebileceğini anlatan Kestelli, şöyle konuştu: "Bu sayede portaldaki işlemler, referans olma niteliği taşıyacak. Ürün sergileme ve alım-satım ihalelerinde, ürünün türü, cinsi gibi özellikleri portal da yer alan sabit veri tabanından seçilebilecek, satış ya da ihale fiyatı, miktarı, ödeme şekli, teslim yeri, varsa ürün sertifikaları gibi ayırt edici özellikler, üyelerin kendisi tarafından girilebilecek. Portal üyeliği, İzmir Ticaret Borsası üyesi firmalara ve İzmir Ticaret Borsası ile işbirliği yapan yabancı oda/borsa üyesi firmalara açık olacak. Üyelik için bir onay mekanizması olacak ve başvurular Borsamızın onayından sonra geçerli hale gelecek.”
Kestelli, kurulan web sitesi sistemine başka ülkelerden kurumların katılımı için bir dizi tanıtım çalışması yapılacağını sözlerine ekledi.
PAMUK ÜRETİMİNE BAKANLIK DESTEĞİ
İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz de, "Ekonomi Bakan Yardımcımızı yakalamışken pamuk üretimi konusundaki sıkıntıları aktaralım" dedi.
Pamuk üretimini bir türlü artıramadıklarını belirten Kocagöz, sözlerini şöyle tamamladı: "Ülkemizdeki pamuk, üretimindeki en büyük engel maliyet unsurudur. Mazot, vergiler, gübre faaliyetleri ile pamuk üretim maliyetleri sürekli artıyor. Piyasası kötü giden pamuk üretimimiz için hükümetime rapor sunduk ve destekleme priminin artırılmasını rica ettik. Bu önerimiz doğru bulundu ve Ekonomi Bakanlığımız’ın da büyük desteği ile Tarım Bakanlığı’nda tekrar bir çalışma yapıldı. Çok yakında müjdeli haberi alacağımıza inanıyorum.”