Konuyla ilgili bilgiler veren DOKAP Başkanı Ekrem Yüce, Doğu Karadeniz balının her zaman tercih edildiğine dikkat çekerek Osmanlı komutanlarının Doğu Karadeniz balını yiyerek dünyaya hakim olduklarını belirtti.

 
Yüce “Bölgemiz için arıcılık olmazsa olmaz. Biz de DOKAP olarak arıcılarımıza gerekli destekleri veriyoruz. Türkiye genelinde nüfusun yüzde 23’ü kırsal kesimlerde yaşarken, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde nüfusumuzun yüzde 40’ı genelde kırsal kesimlerde yaşamaktadır. Bu da bu bölgenin özellikle yüksek kısımlarında ve orman köylerinde yaşayanların toprakları son derece sınırlı olduğunu göz önüne seriyor. Bölgemiz zengin bitki örtüsü flora çeşitliliği farklı iklim ve coğrafya özelliği ile arıcılığa son derece elverişli bir ortama sahip olduğunu söyleyebiliriz. Bitki çeşitliliğinin bol miktarda bulunduğu orman alanlarıyla ülkemizin arıcılık sektöründe avantajlı bir konuma sahip olduğunu görmekteyiz. Osmanlı komutanlarının yediği bal sadece Doğu Karadeniz’den gidermiş. Osmanlı komutanları Doğu Karadeniz balını yiyerek dünyaya hakim olmuşlar. İnşallah bizde Doğu Karadeniz balını bütün dünyaya tanıtarak tekrar söz sahibi oluruz" dedi.
 
"Dünyanın nüfusu her geçen gün artmaktadır" diyen Yüce "Artan nüfusun gıda ihtiyacını karşılama insan sağlığı açısından önemli ürünler sunan bal arısının üretim gücü daha da önemli hale gelmiştir. Ülkemizin dünya arıcılığı yeri üretim açısından Çin’den sonra ikinci sırada. Dünyada bal ihracatında Çin ilk sırada. Biz ise ilk 15 arasında bile değiliz. İhracat konusundaki bu eksikliğimizi mutlaka gidermemiz lazım. 21 bin ton civarında bal üretimi gerçekleştiriyoruz. Bunun 5'te 1'lik kısmı Doğu Karadeniz’de üretilmektedir. Ordu ilimiz Muğla’dan sonra ikinci sırayı alıyor. İnşallah Ordu ile birlikte bütün illerin aynı seviyede olmasını arzu ediyoruz” ifadelerini kullandı.