Mersin Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Kemal Ilcay, canlı hayvan ve hayvansal ürün ithalatının Türk hayvancılığına çok büyük zararlar verdiğini ileri sürerek, "Yerli üretici haksız rekabet ile karşı karşıya bırakılmaktadır" dedi.
Ilcay, oda binasında yaptığı açıklamada, veteriner hekimler olarak, son yıllarda ülkemizdeki hayvan sağlığı, toplum sağlığı, gıda güvenliği ve uygulanan hayvancılık politikaları konusunda kaygılarının arttığını söyledi. Bu nedenle Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi ve 56 veteriner hekim odası olarak Trabzon’da bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını aktaran Ilcay, toplantıda ortaya çıkan tespitleri paylaştı.
TUİK’in verilerine göre, Türkiye’deki hayvan varlığı sayısının AB ülkeleri arasında iyi durumda görülmesine rağmen, verimlilik açısından oldukça düşük olduğunu ifade eden Ilcay, "Bu nedenle hayvansal ürün üretimimiz yetersiz kalmaktadır. Hayvan kayıt sistemimiz sağlıklı işletilmediği için hayvan sayıları ile ilgili sağlıklı bir veri elde edilememektedir. Bu da hayvan ve hayvansal ürünlerin üretimi ile ilgili yanlış planlamalara neden olmaktadır. Canlı hayvan ve hayvansal ürün ithalatı, hayvancılığımıza çok büyük zararlar vermekte, yerli üretici haksız rekabet ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Bu da hayvancılığımızın gelişmesinin önündeki en büyük engellerden birisini oluşturmaktadır" diye konuştu.
Gelişmiş ülkelerde, hayvancılık desteklerinin, tarım destekleri içerisinde en az yüzde 50 paya sahip olduğunu dile getiren Ilcay, "Ülkemizde bu oran yüzde 25 seviyesindedir. Desteklemelerin bu yetersizliği yanında, desteklemelerin yetiştirici birlikleri üzerinden verilmesi, desteğin tamamının yetiştiriciye ulaşmasına engel olmakta ve beklenen yararı sağlamamaktadır" şeklinde konuştu.
Konuşmasında, Türk hayvancılığının sorun ve sıkıntılarının giderilmesi amacıyla önerilerde de bulunan Ilcay, şöyle devam etti:
"Hayvancılık politikaları yeniden ele alınmalı, bir devlet politikası olarak uzun vadeli hedefler belirlenmeli ve ısrarlı bir şekilde uygulanmalıdır. Veteriner hekimlik hizmetlerinin ülke genelinde etkili bir şekilde yürütülebilmesi için merkezi ve yerelde örgütlenmiş, bağımsız bir yetkili otorite kurulmalıdır."