Allah cc. Hud süresi 112. Ayette: “ Emrolunduğun gibi dosdoğru ol,” buyuruyor. Fatiha süresinde; sırat-ı müstakim; dosdoğru, pürüzsüz, hak istikamet, Hakk’a yönelme, doğru ve orta yol, dengeli, doğruluk ( dürüstlük) yolu, adalet ve Allah’ın yolu anlamlarına gelmektedir. Bu anlamda Kur’ân’da 31 tane ayet bulunmaktadır. Gerçek takva sahipleri; doğru, dürüst olanlardır, buyrulmaktadır.

İslam dini bir bütündür. Mümin ve Müslüman olan birey, İslam dinini bir bütün olarak yaşamalı. Öyle yarım yamalak, istediğinde, istediği kadarı ile yaşama; has, hak bir mümin Müslüman olmayı oluşturmaz. Müslüman büyük bir gayretle İslam dinini peygamberimiz gibi yaşamalı. Sabrederek, hedefe varma için gayret etmeli. Her gün biraz daha olgunlaşarak, yükselmeli. Başarmak için düşmanların hilelerine düşmemeli. Tembel olmamalı. Kötülüğe ve kötü örneklere odaklanan iyi, güzel, has, hak mümin olamaz. Zararlı, kötü alışkanlıklara düşmemek için aklı doğru işletmeli. Bilgili, bilinçli, dikkatli, uyanık olmalı. Hak yolun yolcuları ile dost ve arkadaş olmalı. İradeyi dosdoğru kullanmalı. Zihni, aklı, bilgiyi doğru değerlendirmeli. Aklımızı, ruhumuzu kaybetmemeli. Sapıtmışlardan olmamalı. İnsanlıklı, insancıl, insaniyetli has mümin olmalı. Allah’ın emirlerini tutmalı. Yasakladıklarından sakınmalı. İyiliği, hizmeti, yardım etmeyi alışkanlık haline getirmeli. Allah’a teslim olmalı. Şerre, küfre, batıla teslim olmamalı. Ömrümüz kısadır. Bir gün ansızın ölüm gelir! Hazırlıklı olmalıyız. İmansız, duasız, ibadetsiz, iyiliksiz ahirete göçmemeye çalışmalıyız. Ahiret günü çok zor geçecek. Zorluğu aşmanın yolu dünyadan geçmektedir.

Aklı, zihni, doğru bilgiyi, dosdoğru kullanarak, başarılı olmalıyız. Başarının sırlarını öğrenip, başarıya kilitlenmeliyiz. Bencil, çıkarcı, haram, günah işlemekte özür görmeyen akılsızlardan olmamalıyız. Doğru düşünceyle doğru davranışı yakalamalı. Söylediğimiz, yazdığımız, yaptığımız her iş dosdoğru olmalı. Olumsuz, yanlış kişilere uyarak, iki dünyamızı harap ve berbat yapmamalıyız. Hayatımız ölçülü, dengeli, doğru olmalı. Kendimizle birlikte yakınlarımızı ve insanları da kötülüklerden korumalıyız. Beynimizi doğru yönlendirmeliyiz. Hakk’a yönelmeliyiz. Hak dışında haksızlıklarla işimiz olmamalı.

Her zaman İslam dinini, ilmin fazilet değerleri ile yaşamalıyız. Sevgi, saygı, duygudaşlık, hoşgörü, sabır, vefa, fedakârlık, zarafet, aşk, Sadakat, doğruluk, dürüstlük, güven dolu olmalıyız. Kötülüklerden, çirkinliklerden, zarar, ziyan vermekten, yalan ve yanlıştan sakınmalıyız. Kibir, saygısızlık, bencillik, cehalet, sevimsizlik, soğukluk, nefret içinde olmamalıyız. Her zaman Allah’ın ve peygamberinin hoşuna giden hal ve harekette olmalıyız. Olumlu enerji vermeliyiz. Olumsuz, kötü, çirkin, zararlı her şeyden azami ölçüde sakınmalıyız. Öfke ve kızgınlıkla kontrolsüz hareket etmemeliyiz. Kendimizi kaybetmemeliyiz. İnsan, İslam, mümin, Müslüman olmanın olgunluğuna erişmeliyiz. Alçakgönüllü, ağırbaşlı olmalıyız. “Bir konuda iş yaparken, o iş konusunda derinlemesine bilgi edinmeden, arka planını görmeden, içeriğini bilmeden, harekete geçmemeliyiz. Bir şeyin nasıl, ne, kim, nereden, neden oluştuğunu net olarak bilmeden sahiplenmemeliyiz. Başkalarını eleştirirken, özeleştiride yapmalıyız.”

Hayatımızı, zihnimizi doğru kontrol edip, kendimizi her an değiştirip, hak yolda geliştirmeliyiz. Hayattaki fırtınalara karşı dayanıklı olmak için hakça sağlam köklere ve gövdeye sahip olmalıyız. “Temel değerlerimiz İlahi sıfatlı, ilmi gerçekli, dosdoğru özellikli olmalı.” Başarılı olmak için azmetmeli. Asla gayretten vazgeçmemeli. İnsanlarla mutlaka iyi iletişim ve güzel diyalog kurmalı. İnsanların yardımını, desteğini alarak yükselmeli. İnsan gücünü kendi hak düşüncesinden ve başkalarından alır. Tek başına başarılı olması olanaksızdır.

Her zaman başarılı olmaya odaklanmalıyız. Bir kariyerimiz olmalı. İlimde, sanatta, sanatkârlıkta, teknikte, meslekte yükselmeli. Hayat bir maratondur. Burada duranlar değil, koşanlar, yorulanlar, plan program proje ile stratejik ve verimli çalışanlar başarılı olur. Tembelden, uyuşuktan bir değer çıkmaz. Hayatın gayesi öğrenilip, o gaye de çalışmalar sürekli sürdürülmeli. Başarının formülünü, altın kurallarını, motivasyonu, zihni yöneltmeyi, yeteneği beceriye dönüştürmeyi öğrenmeli. Asla stratejik planla verimli çalışmayı; tembelliklerle, umursamazlıklarla ertelememeli. İki dünyada huzurlu, mutlu, rahat, başarılı olmaya erişme gayreti içinde olmalı. İstersek mutlaka başarılı oluruz. İlmini artır. Kurslara katılarak mesleğini geliştir ya da bir meslek öğren. Anneden doğduğun gibi boş kalma. Her an gelişmeye, yükselmeye, olgunlaşmaya gayretle çalış. Çalışan gelişir ve yükselir. Başarıyı yakalar.