Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, anız yakmanın toprağın doğal yapısını bozduğunu ve verimliliğini düşürdüğünü bildirdi.
Öğünç, yaptığı açıklamada, hasat sonrası tarlada kalan bitki saplarının yakılması sırasında bitkinin büyümesinde büyük önem taşıyan toprağın canlı üst kısmı yani organik maddesinin de yandığını belirterek, "Toprağın erozyona karşı dayanıklılığı azalmaktadır, oysa anız değerli olan toprağı su ve rüzgar erozyonuna karşı korumaktadır. En fazla toprak kaybı anız yakılan topraklarda meydana gelmektedir, en az toprak kaybının ise hasattan sonra anız yakılmadan gölge tavında sürüm yapılan tarlalarda olmaktadır. Anızı yakılan toprağın su tutma gücü azalmaktadır" dedi.
Anız yakılması ile kök çürüklüğü ve ekin kurdunun (Zabrusun) yok edilmesinin mümkün olmadığını söyleyen Öğünç, "Takip eden yıllarda kök çürüklüğü hastalığı artmaktadır. Anız yakma ile toprağın doğal yapısı bozulmakta ve verimliliği düşmektedir. Havayı kirletmekte ve yükselen dumanların özellikle yol kenarlarında görüş mesafesinin engellenmesi sonucu can ve mal kaybına yol açmaktadır” diye konuştu.
Anız yangınlarının ortadan kaldırılması için bir takım önlemin alınabileceğini de belirten Öğünç, biçerdöverle hasattan sonra tarlada kalan sapların sap parçalama makinesi ile parçalanıp, parçalanmış sapların tırmıklarla toplanması, yabancı ot ve haşereleri yok etmek için anızların yakılması yerine ilaçlı mücadele yapılması gerektiğini kaydetti.
Anız yakmanın mahalli çevre kurulu kararınca yasaklandığına dikkat çeken Öğünç, çiftçilerin geçim kaynakları olan topraklarına kendi elleri ile zarar vermemeleri ve kanunlar önünde suçlu duruma düşmemek için anızları yakmamaları gerektiğini vurguladı.