Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kurban Bayramı ile ilgili hazırlıklarını tamamladı. Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların mübarek günü manevi iklimine uygun bir şekilde geçirip halkın bütün ihtiyaçlarının karşılanması noktasında gerekli bütün tedbirleri aldı.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in talimatıyla kentin 11 noktasına mobil mezbaha üniteleri kuruldu, kurban satış yerleri belirlendi. Buna göre Hayvan Pazarı ve Eski Hayvan Pazarı’nın haricindeki yerlerde özellikle de cadde ve sokaklarda küçük ve büyükbaş hayvanların satışı kesinlikle yapılmayacak. Kurban satış yerleri veteriner hekimler tarafından kontrol edilecek. Dinen kurban olması caiz olmayan hayvanların satışını yapanlar hakkında tüketiciyi aldatmaktan dolayı Tüketici Koruma Kanunu hükümlerince cezai işlen uygulanacak. 342 32 15 ile 444 16 25 numaralı telefonlar sayesinde vatandaşlar, kaçan hayvanların yakalanması, istek, dilek ve şikâyetler için Erzurum Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa birimini arayabilecek.
KURBANLIKLARDA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı Veteriner İşleri Şube Müdürlüğü yetkilileri, vatandaşları kurbanlık alırken şu hususlara dikkat etmeleri yönünde uyarıda bulundu: “Veteriner Sağlık Raporu, kulak küpesi ve Büyükbaş Hayvan Pasaportu bulunmalıdır. Kurbanlık hayvan süt dişlerini değiştirmiş olmalıdır. (Sığır ve manda 2, koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir) Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir. Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, düzgün, azaları tamam ve besili olması gerekmektedir. Çok zayıf olmayan, gebe veya yeni doğum yapmamış, yüksek ateşi olmayan, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük, kılları karışık ve mat olmayan hayvanlar kurban edilebilir. Bunların yanı sıra dış bakı olarak; bakışları ve dış görünümü canlı olmalı, salya akıntısı bulunmamalı, pis kokulu burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanlar da satın alınmamalıdır.”
HİJYENİK VE SAĞLIKLI KURBAN KESİMİ
Erzurum Büyükşehir Belediyesi Kurban Bayramı’nda vatandaşlara daha hijyenik ve modern bir kurban kesim ortamı sunabilmek amacıyla kentte mobil mezbahaları hizmete sundu. Erzurum’da ilk kez hizmet verecek olan 11 mobil mezbahada uzman kasap ve veteriner hekim gözetiminde kurban kesimi gerçekleştirilecek. Mobil mezbahanın içerisinde 8’i kasap 3 yardımcı personel olmak üzere 11 personel hizmet verecek. Aynı anda 8 büyük baş hayvanın kesiminin yapılacağı mezbahada, kesim ve parçalanma işlemi 15 dakikada tamamlanacak. Hijyenik ve sağlıklı bir ortamda kurbanlarını kestirmek isteyen vatandaşlar, konuyla ilgili müracaat için Erzurum Büyükşehir Belediyesi Beyaz Masa birimine başvurabilecek.
MOBİL MEZBAHALARIN ADRESLERİ
HİLALKENT
Ömer Nasuhi Bilmen Mahallesi Cemal Gürsel Caddesi İtfaiye Önü
ŞÜKRÜPAŞA
Şükrüpaşa Mahallesi Âdem Baba Sokak Şükrü Paşa Pazaryeri,
Dadaşköy Yolu Caddesi İstasyon Mahallesi
YAKUTİYE (DMO)
İstanbul Kapı Caddesi DMO arkası Kazım Karabekir Mahallesi
YAKUTİYE (TOKİ)
Rabia Ana Mahallesi Recep Akdağ Caddesi TOKİ Evleri Karşısı
YAKUTİYE (MUHİDDİN-İ ARABÎ CAMİİ)
Araplar Düzü Caddesi Muhiddin-i Arabî Cami arkası Karayolu OPET Arkası
KAYAKYOLU
Osman Bektaş Mahallesi Fatih Sokak 2. Düzgün Market
YILDIZKENT
Yavuz Sultan Selim Bulvarı ve 32. Sokak Kesişimi Hüseyin Avni Ulaş Mahallesi
YENİŞEHİR (ALTYOL)
Gençlik Caddesi Suat Arslan Camii Karşısı Şehit Üsteğmen İsmail Aksu Mahallesi
DADAŞKENT
Abdulhamit Han Mahallesi Akabe Sokak Bilgi Evi
ILICA
Alvarlı Muhammet Lütfü Efendi Sokak Yeşil Mahalle İtfaiye önü.