Erzurum’da engelliler haftası dolayısıyla Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve tarafından program düzenlendi.
Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen programa Erzurum Vali Yardımcısı Ersin Boylu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Sedat Abdulhakimoğulları, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ali Rıza Kiremitçi, İl Müdür Yardımcısı Harun Akpınar, bakım merkezlerinde barınan engelliler ve çok sayıda davetli ve katıldı.
Program, engelliler tarafından hazırlanan el sanatlarının yer aldığı serginin açılışı ile başladı. Açılışı, Boylu, Kiremitçi ve Abdulhakimoğulları, yaptı.
Daha sonra bir konuşma yapan Abdulhakimoğulları Erzurum’da engelliler konusunda son yıllarda önemli çalışmalara imza atıldığını söyledi.
Engelli vatandaşların birey olarak, insan onuruna yakışır biçimde, hayatın içinde herkesle birlikte yaşama hakkının en temel evrensel hakkı olduğunu belirten Abdulhakimoğulları, “Bu hakkı sağlamada nüfusun tamamına görev ve sorumluluklar düşmektedir. Bakanlığımız, ASP il müdürlüğümüz, yerel yönetimler ve sivil toplum örgütleri bu konuda özellikle son yıllarda önemli çalışmalar içinde olmuştur. Engelliler Haftası, 10 - 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel haftadır. Doğuştan veya daha sonradan bazı sebeplere bağlı olarak gerçekleşen engelli olma hali, her insanın karşılaşabileceği durumlardan biridir. Bu nedenle engellilerin her alanda kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürebilmeleri en temel insan hakkıdır.” Dedi.
Ülke nüfusumuzun, yüzde 12.29 engellilerden oluştuğunu anımsatan Abdulhakimoğulları, “Engelli bireylerimiz ve onların aileleriyle birlikte yaklaşık 25 milyon vatandaşımızı ilgilendiren toplumsal bir gerçektir. Engellilerimiz için yapılan ve yapılacak olan çalışmalar bir lütuf değil, ancak hakkı teslimdir. Bu ilkeden hareketle, engellilerin kendi kendilerine yetebilmeleri, belirli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşabilmeleri, meslek edinip üretken hale gelebilmeleri ve çevreyle sağlıklı ilişkiler kurarak toplumsal hayata tam katılım sağlayabilmeleri yönünde önemli düzenlemeler yapılmıştır. Bakanlığımızın engelli vatandaşlarımıza yönelik yürüttüğü politikaların bir parçası olarak özel engelli bakım merkezleri açılmıştır. İlimizde halen 3 özel engelli bakım merkezinde260 engelli vatandaşımız kalmaktadır. Engelli vatandaşlarımızın aile ortamından ayrılmadan bakımlarının sürdürülebilmesi için “Engelli Evde Bakım Hizmeti” kapsamında, İçinde yaşlılık dolayısıyla kişisel bakımlarını sürdüremeyenlerin de bulunduğu 7 bin 347 engelliye evdebakım hizmeti kapsamında aylık ortalama 5,8 milyon TL ödeme yapılmaktadır” dedi.
İl Müdürlüğünün çalışmalarına değinen Abdulhakimoğulları, “Müdürlüğümüz tarafından 2008- 2015 yılları arasında 3 bin 541 engelliye kimlik kartı verilmiştir. Öte yandan, binalar, kaldırımlar, yaya geçitleri, otoparklar ve toplu taşıma araçlarının engelli ve yaşlıların yardıma ihtiyaç duymadan kullanabilecekleri standartlarda olması konusundaki erişebilirlik hizmetlerinde önemli bir ivme kaydedilmiştir. Erzurum’da Aziziye Palandöken ve Yakutiye’de toplam 623 kurum, engelli erişebilirliği konusunda denetimden geçirilmiştir.Ayrıca 275 toplu taşıma aracının denetimi yapılmıştır.Engelliler haftası dolayısıyla, engellilik olgusu karşısında milletçe daha sorumlu, daha bilinçli ve daha duyarlı olma zorunluluğumuz olduğunu hatırlatıyor, bu duygu ve düşüncelerle Engelliler haftasını kutluyorum” diye konuştu.
Daha sonra bir konuşma yapan Ali Rıza Kiremitçi de, engellilere yönelik önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.
Ülke nüfusunun önemli bir bölümünün engellilerden oluştuğunu belirten Kiremitçi, ‘’Biz de her an engelli olabiliriz. Yerel yönetimler olarak engelli kardeşlerimizin yaşam standartları ve sosyal hayatlarını geliştirme konusunda yoğun çalışma içerisindeyiz” dedi.
Serbest erişime dikkati çeken Kiremitci, “Erzurum Büyükşehir Belediyesi’nin bütün çalışma ve projelerinde engellilere yönelik temel politikanın ana merkezinde serbest erişim vardır. Vatandaşlarımızın bütün problemlerini çözmek bizim boynumuzun borcudur. Erzurum’da, vatandaşlarımızın yaşadığı bütün engelleri kaldıracağız” diye konuştu.
Erzurum Vali Yardımcısı Ersin Boylu ise Engelli haftasını kutlayarak, engelli sorunlarının sürekli gündemde olmasının önemine değindi.
Herkesin engelli adayı olduğuna dikkat çeken Boylu, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü aracılığıyla engellilere yönelik önemli hizmetler gerçekleştirildiğini söyledi.
Boylu, engellilerin her fırsatta gündeme gelmesinin gerekliliğine değinerek, ‘’ Engelliler sadece bir gün yada bir hafta değil, her fırsatta gündemimizde olmalı, engelli gerçeği unutulmamalıdır, hepimiz engelli olabiliriz. Tüm engellilerimizin engelliler haftasını kutluyorum’’ dedi.
Konuşmaların ardından, engellilere yönelik ses yarışması, folklor gösterisi, tiyatro gösterisi ve koro dinletisine yer verildi.
Renkli görüntülerin yaşandığı programda engelliler hünerlerini sergileme imkanı buldu. Program, katılımcılardan tam not aldı.