Bünyesinde pek çok değerli kamu kurumu bulunan ve yurtdışından “daha rahat” borçlanabilmek için kurulan Türkiye Varlık Fonu, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tebliğiyle “Yatırım fonlarına ilişkin esaslar tebliği” kapsamına alındı. Ayrıca Türkiye Varlık Fonu, fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalardan muaf tutulan kurumlara eklendi. Yani, Varlık Fonu’nu oluşturan kurumların satılmasının önünü açan bir adım atıldı!

SPK'nın değişikliğe ilişkin tebliğinde, "9/7/2013 tarihli ve 28702 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği (III-52.1)’nin 15 inci maddesinin altıncı fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir" denildi.
Değişiklik ile, "Kurucu ve/veya yönetici tarafından katılma paylarının fon adına alım satımı esastır. Kurucu, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil edebilir ve katılma paylarının satışına başlanmadan önce kurucu ve/veya yönetici tarafından fona avans tahsis edilebilir."
Aynı Tebliğin 17 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi de, "Merkez Bankası, Hazine ve Maliye Bakanlığı, ipotek finansmanı kuruluşları ve Türkiye Varlık Fonu tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları için bu fıkrada yer alan sınırlamalar uygulanmaz. Ancak bu bent kapsamında tek bir varlığa yapılan yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35’ini aşamaz" olarakdeğiştirildi.
Aynı bend değişiklik öncesi, "Merkez Bankası, Hazine Müsteşarlığı ve ipotek finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları için bu fıkrada yer alan sınırlamalar uygulanmaz. Bu bent kapsamında tek bir varlığa yapılan yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35’ini aşamaz" yolundaydı ve Türkiye Varlık Fonu'nu içermiyordu.
SPK tebliği ile, aynı tebliğin 24 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklendi:"Kurul, fon türü bazında fon portföyüne alınacak varlık ve işlemlere ilişkin olarak bu Tebliğde yer alan oranlardan farklı asgari ve/veya azami oranlar belirleyebilir."
Değişikilkte ayrıca, "Kurul, fon türü bazında yönetim ücretinin üst sınırını belirleyebilir" hükmü yer aldı ve tebliğ hükümlerini "Sermaye Piyasası Kurulu"nun yürüteceği belirtildi.

SINIRLAMALAR KALKTI

Sermaye Piyasası Kurulu’nca (SPK), yatırım fonlarına ilişkin esaslar tebliğinde değişiklikler yapıldı. Yapılan değişikliklerle yatırım fonu kurucusunun, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil etmesine ilişkin yüzde 20’lik sınır kaldırıldı. Ayrıca Türkiye Varlık Fonu da fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalardan muaf tutulan kurumlara eklendi.

ÖNÜ AÇILDI...

Yapılan değişiklikle, “Kurucu ve/veya yönetici tarafından katılma paylarının fon adına alım satımı esastır. Kurucu, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil edebilir ve katılma paylarının satışına başlanmadan önce kurucu ve/veya yönetici tarafından fona avans tahsis edilebilir” denildi.

GELECEĞİMİZİ SATIYORLAR

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Twitter hesabından konuya ilişkin olarak şu açıklamayı paylaştı: “Varlık Fonu bir varlık durumunu ifade etmez. Sadece kredi çekebilmek için oluşturulan bir ipotek güvencesi fonudur. Varlık Fonu adı altında memleketin en önemli hazinelerini ipotek ettiler şimdi de geleceğimizi satıyorlar.”

TEPKİLERE NEDEN OLMUŞTU

2016’da kurulan Varlık Fonu bünyesinde Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, Türksat sermayelerinde bulunan hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom’un yüzde 6,68 oranındaki Hazine’ye ait hissesi, Eti Maden, ÇAYKUR, THY’nin yüzde 49,12 hissesi, Halkbank’ın yüzde 51,11 hissesi, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Kayseri Şeker Fabrikası’nın %10 hissesi gibi varlıklar bulunuyor.

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Yatırım Fonlarına İlişkin Esaslar Tebliği’nde yaptığı değişiklik, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, katılma paylarının alım ve satımına ilişkin bölümde yapılan değişiklikle yatırım fonu kurucusunun, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil etmesine ilişkin yüzde 20’lik sınır kaldırıldı. Böylece ilgili madde yönetmelikte şu şekilde yer aldı: “Kurucu ve/veya yönetici tarafından katılma paylarının fon adına alım satımı esastır. Kurucu, fonun katılma paylarını kendi portföyüne dahil edebilir ve katılma paylarının satışına başlanmadan önce kurucu ve/veya yönetici tarafından fona avans tahsis edilebilir.”

TÜRKİYE VARLIK FONU’NA MUAFİYET

Tebliğin fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalar bölümünde yer alan maddeye Türkiye Varlık Fonu da dahil edildi. Böylece Türkiye Varlık Fonu da ilgili maddede yer alan muafiyetlerden yararlanabilecek. Eski maddeye göre, fon portföyüne alınacak varlıklar ve ihraççılarına ilişkin sınırlamalardan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Hazine ve Maliye Bakanlığı ve ipotek finansmanı kuruluşları faydalanabiliyordu. İlgili madde ise tebliğde, “TCMB, Hazine Müsteşarlığı ve ipotek finansmanı kuruluşları tarafından ihraç edilen para ve sermaye piyasası araçları için bu fıkrada yer alan sınırlamalar uygulanmaz. Bu bent kapsamında tek bir varlığa yapılan yatırım, fon toplam değerinin yüzde 35’ini aşamaz” şeklinde yer aldı.

Öte yandan tebliğde yer alan sınırlamalar bölümüne, kurulun fon türü bazında fon portföyüne alınacak varlık ve işlemlere ilişkin tebliğde yer alan oranlardan farklı asgari veya azami oranlar belirleyebileceğine ilişkin bir madde eklendi.

BÜNYESİNDE DEVLER VAR

2016’da kurulan Varlık Fonu bünyesinde Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, Türksat sermayelerinde bulunan hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekom’un yüzde 6,68 oranındaki Hazine’ye ait hissesi, Eti Maden, ÇAYKUR, THY’nin yüzde 49,12 hissesi, Halkbank’ın yüzde 51,11 hissesi, Milli Piyango, TCDD, Türkiye Denizcilik İşletmeleri, Kayseri Şeker Fabrikası’nın %10 hissesi gibi varlıklar bulunuyor.

Kaynak: Milli Gazete