Çiftçi sorunları kapsamında gerçekleştirilen ziyarete, Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, Amasya Milletvekili Mustafa Tuncer, Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, İzmir Milletvekili Bedri Serter, Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Rize İl Başkanı Saltuk Deniz, İlçe Başkanı Kadirhan Kadıoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları Genel Başkanı Arslan Ceylan katıldı.

Fındıklı Ziraat Odası Yönetim Kurulu tarafından karşılanan CHP'li heyete, Ziraat odası başkanı Mehmet Ali Özsoy ilçenin ve çiftçilerin tarımsal sorunlarıyla çözüm önerilerini aktardı.


Çay üreticisini koruyan bir çay kanun düzenlenmesi gerektiğini vekillere aktaran Özsoy, ilçemizin ana geçim kaynağı olan yaş çayı satma konusunda çiftçilerin sıkıntı yaşadığını dile getirdi.


Özel sektörün çiftçiyi mağdur eden yaş çay alım politikası uyguladığını kaydeden Özsoy, "Özel sektör son yıllarda peşin, haftalık, sürgün sonu, vade 1, vade 2, kuru çay karşılığı yaş çay, %50 kuru çay-%50 nakit gibi karmaşık uygulamalarla taban fiyatının çok altında üreticinin hiç kazanmadığı fiyatlarla ürün satın alınmakta. Bu uygulamalar engellenmez ise bir gün üretici üretimden vazgeçebilir. Çünkü çiftçinin kazanmak ve evine ekmek getirmek için bu işi yapması gerek"dedi.
Spot çay alımı ile ilgili bir düzenleme yapılması gerektiğini, belirten Özsoy şunları aktardı:" Nakit alımlarda yapılan yolsuzluklar satılan yaş çayın ücretini ancak banka üzerinden ruhsat sahibinin hesabına yatırılırsa çözülebilir. Aksi taktirde art niyetli kişiler üreticiyi mağdur etmeye devam eder. 0,13 kuruş olan destekleme primine ilaveten Çay-kur’a çay satan üreticilere artı bir destekleme ödenerek üreticiyi önce Çay-kur’a çay satmaya yönlendirilmesi gerekiyor. Bu şekilde çiftçinin özel sektöre mecburiyetini ortadan kaldırarak, yaş çay üreticisi ile özel sektör arasındaki denge sağlandığında çiftçinin ürünü özel sektörler tarafından taban fiyatının üzerinde alınmaya başlayacaktır."



Üreticilerin banka hesaplarına her yıl Çay-kur ve özel sektörler tarafından milyarlarca para yatırıldığını dile getiren Özsoy, "Çay sektöründe çalışan bir işçi bankaya yatan maaşı için promosyon alırken, hesabına çok daha yüksek rakamlar yatan çiftçi için bankalar promosyon ödemiyor. çay tarımında bugüne kadar mal sahipleri ve yarıcılar arasında bir akit, sözleşme gibi herhangi bir uygulama yapılmamış olduğundan geçmiş yıllarda çiftçilerimiz ve yarıcılar arasında çıkan anlaşmazlıklar yasal olarak çözüm bulmamış ve mağduriyetler ortaya çıkmıştır. bu konuda her iki tarafı eşit şartlarda koruyan ve kollayan bir sözleşme taslağı hazırlamak için çalışmalarımız var." dedi.

FINDIK
Fındıklı'nın Rize'nin en çok fındık tarımı yapan ilçesi olduğuna değinen Özsoy, "Fındık, alan bazlı destekleme yapılan bir ürün olduğundan Tarım Ve Orman İlçe Müdürlüğü’nün uydudan yaptığı incelemelerle gölgelik alanlar desteklemelerden çıkarılıyor. Özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bölgenin coğrafi yapısı itibarı ile üreticinin %80’i 5 dönüm ve daha az arazilere sahip olduğundan meyve ağaçları, kışlık odununu ve siyah kokulu üzümü asması gibi ürünleri fındık bahçelerinin içinde ve kenarlarında yetiştirmek zorundadır. Uydudan ağaçlık görünen bu kısımlar desteklemeden çıkartılarak bölgemizdeki üreticiler mağdur edilmektedir" dedi.

KİVİ
İlçemizde geçmiş yıllarda iyi gelir getiren bir ürün olarak üretimine başlanan kivi bugüne kadar desteklenmediğini belirten Özsoy, " Bütün alımlar kontrolsüz bir şekilde tüccarlar tarafından yapıldığından kivi üreticisi kazanmamaya başladı. Kivi bahçelerinin %75’inin sökülerek üretimin eski yıllara göre %25’e kadar düştü. Yok olmakla karşı karşıya kaldı"dedi.

LİKAPA
İlçemizde üretimine yeni başlamasına rağmen ilimizin iklim ve coğrafi yapısına çok uygun bir ürün olan likapa (maviyemiş) daha fazla desteklenmeli ve güçlü üreticilerin ortaya çıkarılması gerektiğini kaydeden Özsoy, Bu üründe en büyük sorun pazarlama olup yine kontrolsüz bir şekilde tüccarlar tarafından satın alındığından tüccar mantığı üreticiyi üretimden soğuttuğunu söyledi.

KÖYLEDEKİ NUFÜS AZALIYOR
Özsoy, köylerin boşaldığını ifade ederek, "Çiftçinin köyü terk ettiğini ve buna çözüm olarak Rize İş-Kur İl Müdürlüğü’nün yaptığı istihdamın bir kısmını köye dönüş ve tarımın bölgedeki işsiz gençler tarafından yapılması için şehir dışında olan çayını kendi toplayamayan üreticilerin toplamda 100 dönüm çaylığını işleyecek işsiz gençlere İŞKUR'dan 12 ay istihdam sağlanarak aynı zamanda yıl boyu köyde yaşama şartı konularak hem köye dönüşü, işsiz gençlerimize iş , şehir dışında olan ve arazilerini işleme imkanı olmayan yaşlı vs. üreticilerimizin de üretime devam etmelerini sağlayacak ve en önemlisi çay üreticisinin%80 nin 5 dekar ve altında araziye sahip küçük işletmelerden oluşması dezavantajını ortadan kaldıracak büyük işletmeleri ortaya koyacak bu proje özel sektörün karşısında güçlü üreticilerin masaya oturup fiyat pazarlığı anlaşma yapma imkanı sağlayacak. Çok amaçlı projenin hazırlanması, çay üreticisinin bankalardan promosyon alabilmesi ve mal sahipleri ile yarıcılar arasında sözleşme taslağı düzenlenmesi için Fındıklı Ziraat Odasının yapacağı çalışmalar için milletvekillerinden ve uzman kişilerden desteği bekliyoruz."dedi.

Seçim sürecinin dışındaki siyasilerin yapmış olduğu ziyaretlerin çok kıymetli olduğunu vurgulayan Özsoy, ziyarette bulunanlara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.