14 Mayıs Dünya Çiftçiler günü münasebetiyle bir açıklama yapan Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, Çay üreticisi Doğu Karadeniz'in, ilimizin ve ilçenin temel geçim kaynağı olduğunu vurgulayarak " Çay üreticisi ve çay üretimi biterse ekonomi çöker bölge iflas eder, esnaf kepenk kapatır. Sanayicilerimiz milyon dolarlık fabrikalarına kilit vurmak zorunda kalır. O halde çay üreticisinin ilçemiz, ilimiz, bölgemiz ve ülkemiz için ne kadar önemli ve kıymetli olduğunu anlamak lazım." dedi.

Çay çiftçisinin zor şartlarda üretim yaptığını belirten Özsoy, şunları aktardı:

" Yağmur çamur demeden, kızgın güneşin altında çay toplayarak 81 milyona hizmet veren çiftçinin kıymetinin bilmesi gerekiyor. 2019 yılında çay üreticisinin girdi maliyetleri çok ciddi oranlarda artmıştır. Gübre %100 artmış, işçilik %50, çay bezi, çay makası, yağmurluk, çuval, torba vs. ekipmanlar %40 oranında artmıştır. Çay üreticisi yıllardır sıkıntıda fakat bu yıl gübre, işçilik ve ekipmanlardaki fahiş fiyatlar üreticimizi daha da sıkıntıya sokacaktır. Hükümetin, çiftçimizin yüklü maliyetlerini göz önünde bulundurarak fiyat açıklayacağını umut ediyoruz."

ÇİFTÇİ TARLADAN SOĞUTULMUŞTUR

sektörün zarar bahanesi ile üreticiden düşük fiyatta yaş çay aldığını belirten Özsoy, "Bu politika çiftçinin belini bükmüş kazanmadan üretim yapacak takati kalmamıştır. Çiftçi tarladan soğutulmuştur. Sektör sıkıntıda ve zarar ediyorsa, bölgedeki bütün sektörler nasıl oluyor da her yıl üretim kapasitesini arttırıyor, yeni fabrikalar kuruyor, başka sektörlere yatırımlar yapıyor. Yıllardır bölgemizde küçülen özel sektör yok hepsi büyüyor. Şimdi soruyorum size nasıl oluyor da sıkıntıda olan, zarar eden sektör fabrikalarına, fabrika ekliyor, kapasitesini artırıyor, servetine servet katıyor. Bunun sırrını biz üreticilere anlatında bizde sıkıntıda olmamıza rağmen, zarar etmemize rağmen, bankalara gırtlağımıza kadar borçlu olmamıza rağmen küçülen topraklarımızı çaylıklarımızı büyütelim bizde istiyoruz.5 dekar çaylığımıza her yıl 3-5 dekar daha eklemek, büyümek istiyoruz ama olmuyor. Çünkü bizim sektör sayenizde gerçekten sıkıntıda" dedi.

ÇİFTÇİ ÜRETİMDEN VAZGEÇME NOKTASINA

Çiftçinin üretimden vazgeçme noktasına geldiğine değinen Özsoy, şunları söyledi:dolarlık fabrikalarınızı kapatmak istemiyorsanız, arkanızda pas içinde, toz içinde bir harabe bırakmak istemiyorsanız 2019 yılında planlamanıza yeni fabrikalar eklemeyin, üretim kapasitenizi arttırmayın bir yıl elinizdekilerle yetinin ve üreticiye hakkı olan ücreti kesintisiz ödeyin. Çiftçinin nefes almasını sağlayın. Bankalara olan borçlarını ödemesini 2020 de çay tarlalarına heyecanla girmesini sağlayın ki hem tarlalarımızda hem de fabrikalarınızda üretim devam etsin. Bakanlıktan taban fiyatının altında çay alımını engelleyen, çay üreticisini kollayan, çay kanununu ısrarla istiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti cumhurbaşkanının resmi kayıtlı çay üreticisi olduğu bir ülkede TBMM’den istenirse jet hızıyla geçecek bir kanun taslağı olacaktır.

Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemir’nin 16 Mayıs Perşembe günü yaş çay fiyatını açıklayacağını belirten Özsoy, bereketli ellerle kurulan bu ülkede bütün sorunlara, zorluklara rağmen inatla üreten, fakat emeğinin karşılığını alamayan çiftçilerin DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ’nü kutlayarak sözlerini tamamladı.