Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla mesaj yayımladı.
Şahin, mesajında, özgür, bağımsız, tarafsız basın demokrasinin çok seslilik ilkesi ve özgürlük anlayışının yaşama geçirilmesinde üstlendiği görevin büyük öneme sahip olduğunu söyledi.
Demokratik ve çoğulcu yapısının korunmasının basın özgürlüğünün temel koşulu olduğunu vurgulayan Şahin, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“İfade özgürlüğü ve basın hürriyeti demokrasilerin olmazsa olmaz unsurlarıdır.Gelişmiş demokrasilerde önemli bir kamusal güç hatta dördüncü kuvvet olarak kabul edilen basın, toplumun geniş kesimlerini etkileyebilmekte ve yönlendirebilmektedir. 24 Temmuz 1908 yılında alınan karar işte bu nedenle tarihi bir öneme sahiptir. İçinde bulunduğumuz bilişim çağı ise kitle iletişim araçlarına çeşitlilik getirerek haber ve bilgi akışına hız kazandırmıştır. Şüphesiz böyle bir ortamda hem basın yayın kuruluşlarının hem de basın çalışanlarının sorumlulukları da artmıştır. Bu sorumlulukların en başta geleni kuşkusuz kamuoyunun doğru bilgilendirilmesidir. Bireyin haber alma hakkına aracılık eden basının doğru ve tarafsız bir görev anlayışıyla kamuoyunu bilgilendirme ve her zaman toplum yararını gözetme sorumluluğu da göz ardı edilemez.”
Şahin, basın kuruluşlarımızın özgür, tarafsız, objektif bir şekilde görevlerini yaparken, ülke menfaatlerini, kamusal düzeni, toplumsal dinamikleri ve meslek ahlakını ön planda tutarak sorumlu bir yayıncılık anlayışıyla çalışmaları gerektiğine işaret etti.
Toplumun haber alma ihtiyacını karşılayan basın yayın kuruluşlarını ayakta tutan ve onların işlevlerini yerine getirmesini sağlayan basın mensuplarının sektörün isimsiz kahramanları olduğuna vurgu yapan Şahin, “Türk basını geçmişten günümüze önemli bir gelişme göstermiştir. Basınımızın gösterdiği gelişmede en önemli pay da yine emekçi basın mensuplarınındır” dedi.
Basın çalışanlarının mesleklerinin gereğini yapmak için fedakarca görev yaptığına dikkati çeken Şahin, yazılı, görsel ve işitsel basının yapılan hizmetlerin halka aktarılmasında önemli bir yere sahip olduğunun altını çizdi.
Bilişim çağının yaşandığı günümüzde basının önemi ve etkisinin daha da arttığına dikkati çeken Şahin, şunları kaydetti:
“Bireyler ve toplumlar için böylesine önemli bir görevi üstlenmiş olan basın kuruşları ve gazetecilerimiz bu görevi yerine getirirken her türlü baskı ve şiddetten uzak olmalı hiçbir etki altında kalmadan görevlerini yerine getirmelidir. Zor şartlarda görevlerini yerine getirebilmek için gösterdikleri çabayı takdir ediyor, şehrimizde faaliyette bulunan yerel gazete, dergi, radyo ve televizyonlarımız, ulusal ajans ve gazete temsilcileri ile zengin bir kadroya sahip olan basınımızın 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutluyor, çalışmalarında başarılar diliyorum.”