Gurbette bulunan çay üreticilerinin gruplar halinde Rize’ ye getirilebilir. 14 günlük karantinada tutulduktan sonra evlerine gönderilebileceğini belirten Genç Parti Rize İl Başkanı Mehmet Akif Kaba: "

Her şeyden evvelâ çay tarımını milletimize ve bölgemize kazandıran, Zihni Derin büyüğümüzü rahmetle anıyoruz. Ülkemiz Çay tarımında dünyada 5. sırada yer almaktadır. Bölgemiz için vazgeçilemez bir tarım ürünüdür dolayısıyla Devlet ve yöneticilerimiz tarafından çok daha hassas çalışmalar yapılması gereken maddi bir döngüyü de bünyesinde barındırmaktadır. Covit-19 Pandemi salgını ülkemiz adına fırsata çevirme yönünde Hükümet Erkanımızdan duyduğumuz girişimleri, ÇAY tarımımızla alâkalı uygulanabilir ve gerçekçi bir programla pekâlâ başlayabiliriz. Ekonomik kazanımlarımızın ne denli yüksek olduğunu bir örnekle belirtmek istiyorum. Bölgemizden yıllık yabancı uyruklu çay işçilerine ödenen tutar - 200 milyon dolar gibi hiçte küçümsenemeyecek bir tutardır. 

Toplama hasat sırasındaki kaliteyi düşürüyor olmaları da ayrı bir konu olarak önümüzdedir. Bu rakam Pandemi salgın dolayısıyla Dünya bankasının ülkemize önerdiği 100 milyon doların tam 2 katıdır. Sırf bu maddiyatı ülke insanımızın cebine bırakmakla, Pandemi salgını dikkat ve tedbiri gözeterek el birliğiyle fırsata çevirmeyi başarabiliriz. Genç Parti Rize İl Başkanlığı olarak faydalı olabileceğini düşündüğümüz alternatif fikirlerimizi kamuoyumuz ile paylaşmak istiyoruz.

1-31 Mart yerel seçimlerinde seçmenlerimizi Rize’den ve farklı bölge illerimizden oy kullanmak üzere otobüslerle ücretsiz olarak oy kullanmak üzere büyük şehirlere götürüp getirme başarısını gösteren AK Parti İl ve İlçe Başkanlıklarını tecrübeleri dolayısıyla İl sağlık Müdürlüklerimizle organize bir çalışmayla müstahsillerimizi bulundukları illerden ilimize getirmeleri için göreve davet ediyoruz, sağlıkçılarımızın gözetiminde karantina sürelerinin daha da kısaltılarak hasada yetiştirilmelerini öneriyoruz, bu başarıyı gösterebileceklerine de yürekten inanıyoruz..

2-Aynızamanda çevre illerimiz Trabzon, Giresun, Ordu ve Samsun’dan ilimize gelmek isteyen yerli yevmiyeci kardeşlerimizin ÇAYKUR, Rize Belediyesi ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün organize bir çalışmasıyla acilen ilimize iştirakleri sağlanmalı ve karantina süreleri kısaltılarak hasada katkı sağlamaları gerekmektedir.

3-Direk ÇAYKUR Bünyesinde çay toplama mevsimlik işçisi statüsünde köy muhtarları vasıtasıyla bulundukları köyde yevmiyeyi müstahsilden almaları şartı ve ÇAYKUR bünyesinde sigortalı işçi statüsünde kadın erkek işçi alımını öneriyoruz. Yevmiye tutarı ÇAYKUR tarafından belirlenmeli ve fabrika ile arazide çalışma arasındaki fark gözetilmelidir. Bu önerimiz ileriki yıllar için de kalıcı hale getirilmeli ve hem işsizlik oranımızın düşürülmesi ve 200 milyon doların ülkemiz insanının yanında kalması sağlanmalıdır.

4-Covit 19 Pandemi dolayısıyla sınır kapıları kapanmış ve kontrolsüz şekilde şehrimizde bulunan yabancı uyruklu çay işçileri de bir şekilde hasada katılacaktır. Bunun kontrollü bir şekilde Belediyemiz ve muhtarlıklarımızın ortak çalışmasıyla kart verilip takip altına alınmaları ve sürece katkıda bulunmaları gerekmektedir. Bu sadece ilk sürgünde düşünülmeli yerli sistem oturtulunca sonlandırılması düşünülmeli sadece kontrol altına alınmaları sağlanmalıdır diye düşünüyoruz.

5-İleriki yıllarımızda yıllık 200 milyon dolar tasarrufumuzun devamını sağlayabilmemiz adına, ÇAYKUR’umunuz, Tarım Bakanlığımız, İl Tarım Müdürlüğümüz ve İl Tapu Kadastro Müdürlüğümüzün ortak çalışmasıyla, Dünyadaki Tarım ülkelerinden takipler sağlanarak çay tarlalarımızın bölünmesi azalması küçülmesinin önüne geçilerek müstahsilin tatmininin arttırılması adına bir şekilde bölünen arazilerin birleştirilmesini ve tekraren bölünmesinin önüne geçilmesini öneriyoruz.

2020 ÇAY Sezonumuzun ülkemize milletimize yöremize ve müstahsilimize hayırlı olmasını canı gönülden diliyoruz." dedi.