Bülent Ecevit Üniversitesi’nin bahar dönemi etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen ’100. Yılında Ermeni Meselesi’ başlıklı panel, yoğun bir katılımla Prof. Dr. Arif Amirov Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Düzenlenen panelin moderatörlüğünü Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer yaptı. Panele, Atatürk Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur, Bozok Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca, Prof. Dr. Mustafa Çolak konuşmacı olarak katıldı.
Panelistlerin özgeçmişlerinin okunmasının ardından kürsüye gelen Rektör Prof. Dr. Mahmut Özer yaptığı açılış konuşmasında, alanında önemli çalışmalara imza atan değerli öğretim üyelerini üniversitelerinde görmekten duyduğu mutluluğu ifade etti.
Rektör Özer, konuşmasının ardından ilk sözünü “1915’e Hapsedilen Bir Tarih” başlıklı konuşmasıyla Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur’a verdi. Atnur, 1915 tarihinin, Ermeni tarafının bize gösterdiği bir tarih olduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki azınlıkların isyanlarını, devlet yapısında yaşanan çözülmenin sonuçlarını anlattı. Ermenilerin diğer azınlıklar gibi devlet kurma çabasına giriştiklerini, devletin bir politikası olarak Ermenilerin sadece bir dönem için tehcir edildiğini söyledi. Soykırım kavramının anlamını vurgulayarak Ermenilere yönelik uygulananın bir soykırım olmadığını vurguladı.
Rektör Özer, Prof. Dr. Atnur’a teşekkür ederek sözü Prof. Dr. Taha Niyazi Karaca’ya verdi. Karaca “Propaganda ve Ermeni Sahteciliği” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. 1880 yılına kadar Ermeniler ile Türklerin hiçbir sorun yaşamadıklarını ve dostluk içinde yaşadıklarını, ancak bu tarihten sonra sorunlar yaşanmaya başlandığını anlattı. Prof. Dr. Karaca farklı propagandalar neticesinde bizim toplumumuzda da yanlış bir algı oluştuğunu, olmamış bir soykırımın olmuş gibi lanse edildiğini söyledi.
Prof. Dr. Karaca’nın ardından son panelist olan Prof. Dr. Mustafa Çolak “Ermeni Meselesi ve Almanya” başlıklı konuşmasına konunun tamamıyla bir algı meselesi olduğunu belirterek başladı. Çolak ayrıca farklı ülkelerin arşivlerinde yer alan belgelerden alınan bilgilerin değiştirilerek sunulduğunu, hatta bir Alman araştırmacının Ermeni meselesinde Türklerin herhangi bir sorumluluğu bulunmadığını belirten yayınının dahi bizler tarafından bilinmediğini söyledi. Meselenin tümüyle algı ve propaganda sorunu olduğunu ifade eden Çolak’ın konuşmasının ardından panelistler katılımcıların sorularını cevapladılar.
Panelin sonunda Rektör Özer, Prof. Dr. Atnur, Prof. Dr. Karaca ve Prof. Dr. Çolak’a birer teşekkür plaketi verdi.