Bingöl’ün Genç ilçesinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolasıyla düzenlenen etkinlikler, renkli görüntülere sahne oldu. 95 yıldır kutlanan etkinliklerde ilk defa Zazaca, Kürtçe şarkılar seslendirildi.
Bingöl’ün Genç ilçesinde kutlanan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Hükümet Konağı bahçesinde bulunan Atatürk anıtına çelenk konulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Etkinlikler, daha sonra Mevlana Ortaokulu’nda devam etti.
Buradaki etkinliğe, Genç Kaymakamı Abdullah Köklü, Genç Belediye Başkanı M. Hadi Topraktan, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Bülent Şahin, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Bozdağ, İlçe Emniyet Müdürü Ali İhsan Güngör, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri ve çok sayıda Gençli vatandaş katıldı.
ZAZACA VE KÜRTÇE ŞARKILAR SÖYLEDİLER
İstiklal Marşı ile günün anlam ve önemine binaen yapılan konuşmaların ardından sahne alan öğrenciler, tüm yeteneklerini sergiledi. Şiirler okuyup, tiyatro gösterileri sahneleyen öğrenciler, hem dolasıya eğlendi, hem de etkinliklere katılanlara keyif dolu anlar yaşattı. Etkinlikler kapsamında sahne alan Mevlana Ortaokulu öğrencileri korusu, Zazaca ve Kürtçe şarkılar seslendirdi. Bingöl’de ilk defa 23 Nisan kutlamalarında seslendirilen Zazaca ve Kürtçe şarkılar, katılımcılardan tam not aldı.
Halk dansları, sportif etkinlikler ve folklor ekiplerinin gösterileri ile devam eden kutlamalar, resmigeçit töreniyle son buldu.
"ÇOCUKLARIMIZ ÇOK GÜZEL BİR ŞEKİLDE DİLLERİMİZİ DİLE GETİRİP İFADE ETTİLER"
Program sonrası açıklamalarda bulunan Mevlana Ortaokulu Müdürü Zülküf Zengin, "23 Nisan’ın 95. yıl dönümünde Türkiye’de ki güzel hava birlikte bizde Genç ilçemizin Mevlana Ortaokulu’nda ülkemizin bütün çiçeklerini göstermek istedik. Çözüm süreci ile beraber başlayan bu güzel bahar havasında farklı dillerde olmak üzere Zazaca, Türkçe, Kurmanca’yı etkinliğe alarak Türkiye’de ki güzel havayı da Mevlana Ortaokulu’na getirmeyi düşündük. Çocuklarımız çok güzel bir şekilde dillerimizi dile getirip ifade ettiler, şarkılar söylediler. Eğlenceli ve güzel bir 23 Nisan programı geçti. Çok farklıydı amacımız bu farklılığı bütün Türkiye’ye göstermekti" diye konuştu.
Zazaca, Kürtçe ve Türkçe şarkılar söyledikleri için çok mutlu olduklarını ifade eden öğrenciler, "Şiirler söyledik, halk oyunları oynadık. Çok mutlu olduk" şeklinde konuştu.