Bilecik’te “Ahilik Haftası” kutlama münasebetiyle Bilecik Giyim ve Mensucat Odası tarafından Osmanlı dönemini anımsatan ilginç bir temsili tıraş yapıldı.
Bilecik’te “Ahilik Haftası” kutlama münasebetiyle Bilecik Giyim ve Mensucat Odası tarafından Kültür Sitesi Aile Çay Bahçesi önünde Osmanlı dönemini anımsatan temsili tıraş yapıldı. Yapılan tıraş esnasında o döneme ait ismi Hellak yazan önlükle tıraş yapan berberin sağında ve solunda Yeniçeriler olması temsili tıraşa renk kattı. Yapılan tıraşta kullanılan malzemelerin 42 yılık olması ve Bilecik’in Gölpazarı ilçesinde 63 yılıdır berberlik yapan Berber Bahri’ya ait olması gözlerde kaçmazken, tıraş koltuğuna oturan Bilecik’in eski beldesi Çaltı Belediye Başkanı olan Osman Yılmaz’ın “Tıraştan sonra düğün de yapalım” esprileri izleyicileri güldürdü. Bilecik’te berberlik yapan Tahir Dere, 42 senelik malzemeler ile eşli Belediye Başkanı tıraş ederek, usturasını da arada bir ustura kayışına sürmesiizleyiciler tarafından büyük bir beğeni ile izlendi.
“OSMANLI ZAMANINDA BİR TIRAŞ YAPALIM DEDİK”
Yapılan temsili tıraş hakkında bilgi veren Bilecik Giyim ve Mensucat Odası Başkanı Haşim Balcı, bu yapılan temsili tıraşı "Ahilik Haftası” münasebeti ile gerçekleştirdiklerinin belirtti. Balcı, “Biz esnaf haftasında eski Osmanlı’da tıraş nasıl yapılıyor, Osmanlı zamanındaki kıyafetler nasıldı. Hem bu algıyı oluşturmak, hem de Bilecik’te bir ilki gerçekleştirerek Osmanlı zamanındaki gibi bir tıraş yapalım diye karar verdik” dedi.
42 VE 100 SENELİK MALZEMELER
Balcı konuşmasının devamında, 1952 yılında beri Gölpazarı’nda ustalık yapan Berber Bahri amcalarına ait olan 42 senelik ustura ve ustura kayışı ile tıraş yapıldığını belirterek, “Ona da çok teşekkür ediyoruz. Bu malzemeleri bize temin ettiği için. Koltuk dahi 42 senelik. Masalar yaklaşık 100 yıllık. 100 yıllık bu malzemelerde ustasından kalmış. Buradaki malzemelerin hepsi gerçek. Bu yapılan organizasyonda bizleri desteklerini esirgemeyen Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’ya çok teşekkür ederim. Onunla beraber bu organizasyonu yaptık” dedi.
Konuşmanın ardından, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojileri Bölümü’nde okuyan öğrenciler ve bölümün gıda teknikerleri tarafından her gün hazırlanan Osmanlı şerbeti, Yeniçeriler eşliğinde dağıtılırken, bu esnada Bilecik Belediyesi vatandaşlara ayva ve nar lokumu ikram etti.