ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Göçmenler ve Göç Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Anne C. Richard, ABD tarafından kabul edilecek Suriyeli mülteci sayısının Eylül ayı sonuna kadar bin ila 2 bin civarına ulaşmasının, önümüzdeki yıl ise bu rakamın birkaç bini bulmasının beklendiğini kaydetti.
ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nden yapılan açıklamada, ABD Dışişleri Bakanlığı Nüfus, Göçmenler ve Göç Konularından Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Richard’ın, 3 Nisan 2015 tarihinde ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nde bir grup gazeteciyle gerçekleştirdiği toplantı sırasında, ABD’nin Türkiye’den kabul ettiği mülteci sayısına ilişkin olarak paylaştığı rakamlar ve mülteci olarak kabul edilecek kişilere ilişkin ifadeleri, bazı basın yayın organlarının haberlerinde yanlış yer bulduğu kaydedildi.
Müsteşar Yardımcısı Richard’ın, ABD’nin Türkiye’den kabul ettiği mülteci sayılarına ilişkin bir soru üzerine, “ABD’nin geçen yıl Türkiye’den aralarında 664 Suriyelinin bulunduğu toplam 5 bin 624 mülteciyi kabul ettiğini, söz konusu rakamın büyük bir bölümünün ise Iraklı, İranlı ve Afgan mültecilerden oluştuğunu” ifade ettiği ifade edildi.
Bu yıl ve gelecek yıla ilişkin beklentilere de değinen Richard’ın, ABD tarafından kabul edilecek Suriyeli mülteci sayısının Eylül ayı sonuna kadar bin ila 2 bin civarına ulaşmasının, önümüzdeki yıl ise bu rakamın birkaç bini bulmasının beklendiğini kaydettiği belirtildi.
Richard’ın ayrıca, “ABD’nin, ciddi sağlık sorunları yaşayanlar, travma geçirenler, özel tedaviye ihtiyaç duyan işkence görmüş kişiler, dullar ve yetimler gibi en hassas vakaları kabul edebileceğini” belirttiği bildirildi.