Ülkesinden kaçarak Türkiye’ye sığınan Afganistanlı 19 yaşındaki Hamade Saccadi’nin tek hayali üniversitede okuyup resim öğretmeni olmak ve yaptığı çalışmaları sergilemek.
2 sene önce İran’dan Türkiye’ye gelen 19 yaşındaki Afgan Hamade Saccadi, Samsun’da 48 yaşındaki annesiyle birlikte yaşıyor. Resim çizmeyi çok sevdiğini söyleyen Saccadi, çalıştığı bir iş yerinden aldığı aylık 600 TL ile de ailesinin geçimini sağlamaya çalışıyor. Hamade Saccadi, 11 sene önce babası Sayed Saccadi’nin kızlarının kaçırılması korkusuyla Afganistan’dan İran’a yerleştiğini ve orada 8 sene yaşadıklarını söyledi. Babasının İran’da bir inşaat firmasında çalışırken hayatını kaybettiğini ve Afganlılara kötü muamele edildiğini söyleyen Saccadi, annesiyle birlikte Türkiye’ye sığındıklarını belirtti. Türkiye’de ilk olarak Tokat’a yerleşen ve oradan da Samsun’a gelen ailesinin 7 çocuğundan biri olan Hamade Saccadi, tek hayalinin üniversitede okuyarak resim öğretmeni olmak ve yaptığı resimleri sergilemek olduğunu ifade etti.
19 yaşındaki Hamade Saccadi, “8 sene İran’da yaşadıktan sonra Türkiye’ye geldik. Afganistan’da savaş olduğu, emniyet ve güvenlik olmadığı için İran’a gittik. Afganistan’da kadınlara iyi davranmıyorlar. Afganistan’da Taliban vardı. O da kadınları okutmuyordu. Babam, Afganistan’da ‘kızlarımı kaçırmasınlar’ diye İran’a gittik. İran’da da Afganlara iyi davranmıyorlar. Babam da İran’da inşaatta çalışırken binadan düşerek hayatını kaybetti. Babam öldükten sonra İran’da hayatımızı devam ettirmek bizim için zor oldu. Biz de Türkiye’ye geldik. İranlılar özellikle Afganlara iyi davranmıyorlar. Afganlılara çok eziyet ediyorlar. Başımızda babam olmayınca İran’da hayatımız zor oldu. Ben de annemle birlikte Türkiye’ye geldim” dedi.
600 TL MAAŞLA EVİNİ GEÇİNDİRİYOR
Türkiye’de okumak istediğini belirten Hamade Saccadi, “Türkiye’ye gelmeden önce Birleşmiş Milletler’e gittik, onlar bizi ilk olarak Tokat’a gönderdiler. Orada bir müddet çalıştıktan sonra Samsun’a geldik. Burada birkaç ay iş bulamadım. Daha sonra burada da bir tekstilde aylık 600 TL’ye çalışıyorum ama sigortam yok. Evde annem ve ben varım. Annem belinden rahatsız olduğu için çalışmıyor. Ben eve bakıyorum. 200 TL kira ödüyorum, onun haricinde elektrik, su gibi giderleri karşılıyorum” diye konuştu.
TEK HAYALİ RESİM ÖĞRETMENİ OLMAK
Resim çizmeye küçük yaşlarda başladığını ifade eden Saccadi, “Resim çizmeyi çok seviyorum. Büyüyünce resme ilgim daha çok oldu. İran’da resim kursuna gittim. Daha sonra Türkiye’ye geldiğimde hem çalışıyorum hem de resim çiziyorum. Çünkü resim çizmeyi çok seviyorum. Resim çizdiğim zaman kendimi çok iyi çiziyorum. Hedefim, resim bölümünde üniversiteyi okumak ve resim öğretmeni olmayı çok istiyorum. Bir de destek gelirse sergi açmayı istiyorum. Yaklaşık 6 yıldır resim çiziyorum. İran’dan Türkiye’ye gelirken yaklaşık 500 tane resmim orada kaldı. Yağlı boya, suluboya, karakalem, ahşap üzerine gibi çizimler biliyorum. Türkiye’de yaklaşık 50 tane resim çizdim ve isteyenlere de hediye ettim. Üniversiteyi okumayı çok istiyorum. Resim öğretmeni olmak istiyorum. Bir de büyüklerimizden destek alarak sergi açmayı çok istiyorum” şeklinde konuştu.