Türkiye ve Trabzon’da bulunan Afganistan asıllı sığınmacılar, öğrenciler ülkelerinde yaşanan zulüm ve vahşeti protesto etti.
Trabzon Atatürk Alanındaki Atatürk Anıtı önünde toplanan Afganistan asıllı sığınmacılar, öğrenciler, Afgan asıllı Dernekler, birlikler ve Afganistanlı Aydınlar, Afganistan’da yaşanan zulüm ve vahşeti dövizler eşliğinde protesto ederek ortak bir basın açıklaması yaptı.
Hem Afgan hem de Türkçe okunan basın açıklamasında şiddet ve zulmün son bulması istenirken Afganistan Hazarları Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Muhammet Gül, aradan 13 yıl geçmesine rağmen can güvenliğin henüz sağlanamadığını belirtti. Gül, "Taliban sonrası uluslararası destekli Afganistan yönetimlerinin ömründen 13 yıl geçiyor. Afganistan halkının ortak beklentisi savaşların bitmesi ve normal yaşamın devam ettirilmesi idi. Ancak 13 yıl sonra uluslararası tüm desteklere rağmen yaşamak için birinci ihtiyaç olan can güvenliği dahi temin edilememiştir ve terör örgütleri daha da güçlenmiştir. Teröristler farklı eylemler yaparak Afganistan halkının korkulu rüyaları haline gelmiştir. Taliban, El-Kaide, DAİŞ gibi terör örgütlerinin memlekette at koştururken Afganistan’da merkezi hükümet ve kolluk güçleri adeta izlemekle yetiniyorlar" dedi.
Gül, açıklamasında Afganistan’da yaşanan şiddet olaylarına değinerek, “Kaçırılan ve rehin tutulan 51 kardeşimizin serbest bırakılması için ilgilileri, göreve davet ederken insan hakları savunucuları ve uluslararası yetkililere de bu olaylar karşısında sessiz kalmamalarını istiyoruz. Afganistan hükümetin ve kolluk kuvvetlerinden yollarda bu tip olayların güvenliği için gereken tedbirlerin derhal almalarını talep ediyoruz. Türkiye’nin farklı şehirlerinde bulunan ve BMYK ve ASAM’a kayıtlı olan sığınmacıların dosyalarının incelenmesine biraz daha hız verilmesi ve Afganistan’da zor durumun göz ardı etmemelerini talep ediyoruz. Türkiye Cumhuriyeti İç İşleri ve Göç İdaresi Müdürlüğünden Afganistanlıların dosyalarını incelerken ve geri dönüş kararları alırken Afganistan’ın genel durumunu da dikkate almalarını temenni ediyoruz" dedi.