AK Parti Çanakkale Milletvekili adayı Bülent Turan, Kilitbahir Kalesi’nde inceleme yaptı.
AK Parti Çanakkale Milletvekili adayı Bülent Turan, Çanakkale boğazında, Fatih Sultan Mehmet’in emriyle 1462 yılında yapılan Kilitbahir Kalesi’nde incelemelerde bulunarak yetkililerden bilgi aldı.Çanakkale’yi çok farklı yapan değerler bulunduğunu, fırsat buldukça bunları ziyaret ettiklerini belirten Turan, "Bize düşen bir şeyler varsa onları yerine getirmeye çalışıyoruz. 500 yıldan fazla önce inşa edilmiş bu kale Fatih Sultan Mehmet’in yaptığı, İstanbul’un güvenliğini sağlamak için yapılan çok özel alanlardan birisi. Restorasyon çalışmalarını yerinde inceledik" dedi.
Bazı tespitlerinin olduğunu, bunları ilgili bakanlıklarla paylaşacaklarını belirten Turan, “Çanakkale’miz Türkiye’nin marka değeri en büyük şehirlerinden birisi. Çanakkale’mizi marka yapan bir çok değerimiz var. Bunları her gün ziyaret edip üzerimize düşen bir şey varsa yerine getirmeye çalışıyoruz. 500 yıldan fazla önce inşa edilmiş bu kale Fatih Sultan Mehmet’in yaptığı, İstanbul’un güvenliğini sağlamak için yapılan çok özel alanlardan birisi. Boğazı tutmak için yapılan bir yer.Restorasyon çalışmalarını yerinde inceledik bununla ilgili bazı tespitlerimiz oldu bunları ilgili bakanlıklarınızla paylaşacağız. Biz istiyoruz ki Kilitbahirimiz bir an önce turizme açılsın, bir an önce tarihe ilgi duyan insanların hizmetine açılsın. Çünkü restorasyonun geciktiğini üzülerek görüyoruz. Bunun hızlandırılması ve bu konuda bize düşen bir şey var mı diye buralardayız. Çünkü İstanbul’un güvenliğinin Çanakkale’den başladığını biliyoruz. Bu mekanın bir an önce ayağa kalkması en büyük görevlerimizden. Ümit ediyorum bu çalışmalar bir an önce nihayete erer, Fatih Sultan Mehmet’in emaneti olan bu özel alan ziyaretçilerimize açılır" diye konuştu.
KİLİTBAHİR KALESİ
Kilid-ül bahr (Kilitbahir) Kalesi, iç ve dış duvarlardan ve avlu içinde 7 katlı üçgen bir kuleden oluşuyor. Askerlerin kaldığı 7 katın her birinde tuvalet, ocak ve odalar bulunuyor. Tuvalet giderleri ile ocak bacaları, bugün halen çalışır vaziyette bulunuyor. Kale, yapımından sonra ilk kez 1541 yılında Kanuni Sultan Süleyman tarafından restore edildi. Bu restorasyon sırasında güney kısmını çevreleyen bir sur duvarıyla dış uçta bir kule (Sarıkule) inşa edildi. 1870 yılında Sultan Abdülaziz tarafından, 1893-1894 yıllarında II.Abdülhamit tarafından restorasyon çalışması yaptırıldı. Dış Sur duvarları 4 metre, ikinci dış kale 18 metre, iç kale 30 metre yüksekliğinde. Duvar kalınlıkları 4-6 metre arasında. Tümüyle kaba yontulmuş taşlarla inşa edilen kalenin açıklık kısımları kiremit kemerli, kapı ve pencereler ise beyaz mermerden yapıldı. 14 Kasım 1980 tarihinde Kültür Bakanlığı tarafından “Korunması Gereken Kültürel Varlık” olarak tescil edildi.