AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, Rize’de katıldığı parti iftar programı sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yazıcı, Bülent Arınç’ın yabancı bir basın organına verdiği demeçte AK Parti’nin Recep Tayyip Erdoğan’ın partisi olduğu yönündeki açıklamalarının kendisine hazırlatılması üzerine, açıklamalarından dolayı Arınç’ı yadırgadığını belirterek, “Sayın Arınç, partinin başından bu yana parti içerisinde çeşitli kademelerde görev almış bir arkadaşımızın parti ile ilgili söylediklerinin partiye bir kazanım sağlaması gerekir. Ben okudum, hem parti hem de liderimiz ile alakalı söylediği sözlerin hiç kimseye bir katkısı ve kazanımı yok. İçeriği itibariyle de doğru değil. O halde doğru olmayan şeyleri söylemenin de bir anlamı yok. ‘parti Tayyip Erdoğan partisidir. Tayyibin partisidir’ söyleminden hareketle ‘hayır öyle değildir’ demenin de bin anlamı yok. Kamuoyu bunu nasıl algılıyor, fiiliyatta nasıldır. Aslolan budur. Bunu çevirmenin bir anlamı yok. Onun partisidir demek, onun şirketidir, isteyene iş verir istediğini çıkartır demek değildir. Ama AK Parti Recep Tayyip Erdoğan’ın yürüyüşünde, güzergahında, onun duruşu ile şekillenmiş bir partidir. Orada kümelendi. Katkımız yok mu. Elbette hepimizin katkısı var. Katkı veriyoruz. Ama kümelenme orada. Canlıları ayakta tutan omurgadır. Tayyip Erdoğan partinin direğidir, omurgasıdır. Onun omurgasıdır dememiz diğerlerinin hiçbir işlevi olmadığı anlamanı da gelmez. Omurga ile diğerleri bir bütünü bir canlılığı ortaya koyar. Dolayısı ile ben bu açıklamalar doğru olmamanın ötesinde, hiçbir katkı sağlamayacak bu söylemlerin siyasi tecrübesi olan bir arkadaşımız tarafından söylenmesini yadırgadığımı ifade etmek istiyorum” dedi.



“TÜRKİYE’NİN HÜKÜMET MODELİ SORUNU VAR”
Yazıcı, Türkiye’de bir hükümet modeli sorunu olduğunu belirterek, başkanlık tartışmalarının başkanlık ve yarı başkanlık çerçevesine getirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Yazıcı, “Türkiye’nin bir hükümet modeli sorunu olduğu açık. Bir hükümet modeli sorunu var. Dünyada yönetimler üçe ayrılır. Diktatörlükler, monarşiler ve demokrasiler. Demokrasilerde hükümet modelleri de üç tanedir. Parlamenter yönetim, başkanlık yönetimi ve yarı başkanlık yönetimi. Bunlar demokratik yönetimlerin hükümet modelleridir. Bizim Anayasamıza baktığımızda hükümet modelimizi, demokratik parlamenter yönetim olarak tanımlar. Bunun kuramı bellidir, pratiği bellidir, teorisi bellidir. Bizim Anayasamıza baktığımızda bizim için bu tamını yapmanın yanında, Cumhurbaşkanı yetkilendirmesi, doğrudan doğruya halk tarafından seçilmesi gibi hususları dikkate aldığımızda parlamenter demokratik hükümet modeli ne teorisine nede pratiğine uyuyor. Anayasada bir taraftan Cumhurbaşkanı sorumsuzdur, bir taraftan da olabildiğinde yetkiler verilmiştir. O nedenle modelimizi başkanlık veya yarı başkanlık çerçevesine getirmemiz gerekiyor. Bu alana ilişkin çalışmalar başlamış ve belli bir aşamaya getirilmiştir” dedi.

“BİRÇOK MODELDEN ESİNLENEBİLİR”
Yazıcı, dünyada uygulanan bir çok başkanlık modelinden esinlenerek yeni bir başkanlık modeli geliştirilebileceğini ifade ederek, “Türkiye’de siyasi sorunlardan bir tanesi de konuşamamadır. Tartışamamak çok temel bir sorundur. Bu araba ya dizel olacak ya benzinli olacak. Ya Amerikan modeli olacak yada Fransız modeli olacak. Biz oralardan da esinleniriz. Bizim çok tarihi bir geçmişimiz ve zenginliklerimiz var. Bu uygulamalardan da bazı katmanlar sağlamak sureti ile ortaya başkanlık ve yarı başkanlık gibi bir modeli getirebiliriz. Bu hükümet modelleri prototip değildir. Motomat bir yerde tasarlanmış, üretilmiş ya onu alırsın ya bunu alırsın. Böyle bir şey yok. Bunlar tecrübe ve birikimlerdir. Bunlardan esinlenerek almamız gerekenler alınır. Ortaya hep birlikte tartışıp sonuçta bu uygundur diyebileceğimiz bir modeli ortaya koyalım. Biz bunu birlikte yapalım diyoruz. Ama olmuyorsa da biz önerimizi meclise yada milletin huzuruna getirip kamuoyu ile paylaşacağız” diye konuştu.