AK Parti Dışilişkiler Başkanlığı, “Yeni Koronavirüs Salgınının Gelişim Süreci, Ülkemizce Yapılan Dış Yardım ve Uluslararası Girişimler” başlıklı bir kitapçık hazırladı.

AK Parti Dışilişkiler Başkanlığınca teşkilatlara dağıtılmak üzere “Yeni Koronavirüs Salgınının Gelişim Süreci, Ülkemizce Yapılan Dış Yardım ve Uluslararası Girişimler” başlıklı bir kitapçık hazırlandı. Hazırlanan kitapçığa ilişkin bilgi veren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dışilişkiler Başkanı Cevdet Yılmaz, “İlk defa 31 Aralık 2019 tarihinde Çin Halk Cumhuriyeti’nin Vuhan şehrinde ortaya çıkan Yeni Koronavirüs (Kovid 19) salgını, dünyanın son bir asırda karşılaştığı en ciddi sağlık krizlerinden biridir. Şimdiye kadar bir milyona yakın insanın hayatına mal olan bu salgına maalesef gelişmiş ülkeler dahil birçok ülke hazırlıksız yakalanmış ve çok ciddi sıkıntılar çekmişlerdir. Ülkemiz ise, salgınla mücadelede Sayın Cumhurbaşkanımızın tecrübeli liderliğinde başarılı bir sınav vermiş, ortaya koyduğu süreç yönetimi ile dünyada pozitif ayrışan model ülke konumunda olmuştur. Salgına karşı Sağlık Bakanlığının yönetim ve koordinasyonunda yürütülen başarılı çalışmalarda, hiç şüphesiz ki 18 yıllık AK Parti iktidarlarında gerçekleştirilen yeni modern şehir hastaneleri gibi devasa sağlık yatırımları ve önemli ölçüde artırılan doktor ve diğer sağlık personeli kapasitesi büyük bir imkân ve avantaj sağlamıştır. Yine, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin sağlamış olduğu hızlı karar alma ve uygulama mekanizması da mücadelede etkinliği artırmış ve başarıda önemli bir rol oynamıştır. Ülkemiz, salgın ile mücadelede olduğu gibi, salgının ekonomik ve sosyal etkilerini asgariye indirme konusunda da iş dünyası ve mağduriyet yaşayan vatandaşlarımıza yönelik kapsamlı ekonomik ve sosyal destek paketlerini hazırlayarak uygulamaya sokmuş bulunmaktadır. Hükümetimizin uygulamış olduğu Ekonomik İstikrar Paketindeki destek miktarı yaklaşık 500 milyar liraya ulaşmış bulunmaktadır. Bu süreçte yine yurtdışında 141 ülkede geçici statüde bulunan 90 binden fazla vatandaşımız salgın nedeniyle yurda getirilmiş, 14 günlük zorunlu karantina hizmetleri ücretsiz olarak karşılanmıştır. Benzer şekilde salgın sürecinde yurtdışında yaşayanlarla birlikte, tedavi imkânı bulamayan 33 farklı ülkeden 143 vatandaşımız da ambulans uçaklarla ücretsiz bir şekilde ülkemize getirilmiş ve tedavileri yapılmıştır. Türkiye bir taraftan büyük devlet anlayışı ve ‘insanı yaşat ki devlet yaşasın’ şiarı ile her türlü imkânını seferber ederek kendi vatandaşının yanında olurken, diğer yandan da yıllardır sürdürdüğümüz ‘insani dış politika’ ile 150 civarında ülkeye ve uluslararası kuruluşa da yardım eli uzatmıştır” ifadelerini kullandı.

AK Parti Dışilişkiler Başkanlığınca hazırlanan “Yeni Koronavirüs Salgınının Gelişim Süreci, Ülkemizce Yapılan Dış Yardım ve Uluslararası Girişimler” kitapçıkta, salgının dünya ve Türkiye’deki gelişim süreci ile birlikte, Türkiye’nin gerek kendi vatandaşlarına gerekse dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin yabancı ülkelere yapmış olduğu yardım ve salgının etkilerini azaltmaya yönelik uyguladığı ekonomik ve sosyal tedbirlerin açıklandığını belirten Yılmaz, “Ayrıca kitapta, salgınla ilgili ülkemizin yürüttüğü diğer uluslararası işbirliği girişimleri ile ülkemizin salgınla mücadeledeki başarısı ile ilgili yabancı medya kuruluşlarında yer alan haberler ve uluslararası kuruluş yetkililerinin ifadelerine de yer verilmiştir. Yüzyılın salgını olarak tüm dünyayı derinden etkileyen bu salgında, esas itibariyle dünya ve ülkemizde yaşananları ve mücadelede yapılanları tarihe mal etmek üzere kayıt altına almaya çalıştık. Çalışmanın başta AK Parti teşkilatları ve tüm vatandaşlarımıza yararlı olmasını diliyor, emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu vesileyle salgında mücadelede hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet dilerken, hayatlarını riske atarak fedakarca çalışan doktor ve diğer sağlık çalışanlarına da şükranlarımı sunuyorum. Temizlik, maske, mesafe kurallarına riayet edelim, Kovid-19’u birlikte yenelim” açıklamasında bulundu.