AK Parti İzmir 2. bölge 1. sıra adayı İbrahim Turhan, İzmir’den bakan çıkacağına yönelik yorumlarla ilgili, “Makamın niteliğinin bence hiçbir önemi yok. Önemli olan ortaya koyduğumuz vizyondur. Ekibin hangi noktasında hangi görev verilirse kanımızın son damlasına kadar, canımızın son zerresine kadar gece gündüz demeden çalışacağız” dedi.
Ege Sanayici ve İşadamları Derneği (ESİAD) üyeleriyle bir araya geldiği toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan AK Parti İzmir 2. bölge 1. sıra adayı ve Borsa İstanbul eski Başkanı İbrahim Turhan, İzmir’den bakan çıkacağı yorumlarıyla ilgili soruya, “AK Parti, ‘halka hizmet, Hak’ka hizmettir’ sözünün, millet iradesinin bütün vesayetleri reddederek nihai tek karar verici olmasının somutlaşmış siyasi bir mahiyet kazanmış halidir. Böyle bir harekette bulunmak, böyle bir davaya hizmet etmek şereflerin en büyüğüdür. Bu çerçevede makamın niteliğinin bence hiçbir önemi yok. Önemli olan ortaya koyduğumuz vizyondur. Bu bir ekip işi. Ekibin hangi noktasında hangi görev verilirse kanımızın son damlasına kadar, canımızın son zerresine kadar gece gündüz demeden çalışacağız. Bunun dışındaki konular görevlendirmelerle ilişkilidir. Bu da Sayın Başbakanımız ve Sayın Cumhurbaşkanımızın takdirleridir. Bunlar bizim için olsa olsa ilave sorumluluklar ve ilave şeref vesileleri olur ama bir kere daha söylüyorum; bu yürüyüşün bir ferdi olmak, bu davanın bir neferi olmaktır. Bunun dışındakiler bunlarla mukayese edildiği zaman önemsizdir. İki dedem de İstiklal Savaşı’nda çarpıştılar. İkisi de gaziydi. Onlar bu mübarek topraklar için kanlarını döktüler. Bizim terlememiz herhalde azdır” diye cevap verdi.
“İZMİR’İN YÜKSELMESİ VAZGEÇİLMEZ BİR İHTİYAÇ”
İzmir milletvekili adayı olarak İzmir’e yapılması gereken yatırımlar hakkında da konuşan Turhan, “AK Parti hükümeti olarak İzmir’in süratle kalkınıp gelişmesini ve bütün Doğu Akdeniz’i taşıyacak ve hem üretimde ve sanayide, hem tarımda hem de hizmetler sektöründe Doğu Akdeniz’in merkezi olacak bir konuma gelmesini hedefliyoruz. Türkiye’nin kalkınması için İzmir’in yükselmesi vazgeçilmez bir ihtiyaçtır. Bundan sonraki çalışmalarımız buna yönelik olacak. İzmir için öncelikli alanlar ileri teknoloji sektöründe yapılacak yatırımların önünün açılması ki Sayın Başbakanımız ifade etti. Özellikle AR-GE ile ilgili yatırımlarda yüksek katma değerli teknolojik buluşlar ve bu anlamda Türkiye’nin hem yüksek katma değerli üretim yapmasını, istihdam oluşturmasını ve aynı zamanda dışa bağımlılığı azaltıcı yatırımların gerçekleştirilmesinde 5. bölgeye tanınan teşviklerin bütün yatırımlara sunulacağı müjdesini verdi. Bu İzmir için çok önemli” ifadelerini kullandı.
FİNANS VE BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÜRETİM MERKEZİ
İzmir’i finans ve bilişim teknolojileri üretim merkezi yapmak gibi bir hedefleri olduğunu kaydeden Turhan şöyle devam etti:
“Bu yavaş yavaş başladı. Birçok bilişim firmasının yedek merkezleri İzmir’de. Dolayısıyla sadece veri yöneticiliği konusunda değil, aynı zamanda yazılım geliştirme konusunda İzmirimizi bir merkez yapmak istiyoruz. Ayrıca Bakırçay Havzası’nda yeşil enerjiler konusunda çok önemli faaliyetler olacak ve orayı bir anlamda bir kümelenme merkezi haline getirmeyi düşünüyoruz. Ulaşım ve altyapıya ilişkin problemler büyük ölçüde çözüldü. Devam etmekte olan projeler var.”
“İZMİR’İ DOĞU AKDENİZ’İN BOSTON’I HALİNE GETİRMEK İSTİYORUZ”
3 bin yataklı kent hastanesinin, İzmir’i sağlık hizmetleri açısında önemli bir merkez haline getireceğine inandığını söyleyen Turhan sözlerini şöyle sürdürdü:
“İnanıyorum ki; dünyadan birçok insan gelip saç ektirme, diş tedavisi, göz tedavisi, kalp cerrahisi gibi sağlık hizmetlerinden yararlanacak ve bunu tatil fırsatına dönüştürecek ve İzmir ekonomisine katkıda bulunacak. Eğitim konusunda İzmir’i Doğu Akdeniz’in Boston’ı haline getirmek istiyoruz. İzmir uluslararası bir eğitim merkezi haline gelecek. Bütün bunların gerçekleştirilebilmesi için paydaş olan bütün kesimlerin İzmir menfaatleri için işbirliği yapması, kısa vadeli tartışmaları bir tarafa bırakıp destek vermesi büyük önem taşıyor.”
“İZMİR PROJELERİ HER HALÜKARDA YÜRÜRLÜĞE GİRECEKTİR”
Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşmasının, ancak İzmir’in daha fazla üretim yapması, daha istihdam sağlaması ve Doğu Akdeniz ekonomik havzasının merkezi haline gelmesi ile mümkün olduğunu dile getiren Turhan, bakanlık görevi verilirse gerçekleştireceği projelerin olup olmadığı sorusuna “O görevlendirmenin olup olmamasından bağımsız olarak hazırladığımız projeler İzmir’in bu konuma gelmesi için her halükarda yürürlüğe girecektir” dedi.
İZMİR VE TURİZM
İzmir’de hizmetler sektörünün işsizlik sorununun çözümünden çok önemli olduğuna dikkat çeken Turhan, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bir kere İzmir kent merkezinde konaklayan turist sayısını artırmamız lazım. Şuan ki rakamlar içimi acıtıyor. İzmir’i sadece deniz, güneş ve kumdan oluşan bir turizm merkezi olarak düşünmemeliyiz. Sadece çevresiyle değil kendisiyle de cazibe merkezi olacak hale getirmeliyiz. Mesela sağlık turizminin, eğitim turizminin, kongre turizminin merkezi olmalı. Geçen yıl İzmir İktisat Kongresi’ne katıldığımda İzmir’in böyle bir etkinliğin gerçekleştireceği bir kongre merkezine sahip olmamasından üzüntü duydum. Dünyada yaşlanan nüfus sorunu var. Bu yaşlanan insanlar güzel ortamlar arıyor. İzmir bunun için biçilmiş kaftandır. İzmir’de sağlık turizmi ile oluşturulabilecek bakım evleri ile yabancı misafirlerimizi ağırlayacak imkanları devreye sokmamız lazım. Bilişim sektörünü, finansal teknolojileri ön plana çıkaracak kümelenme oluşması durumunda da yüksek nitelikli iş gücünü İzmir’e çekeceğimizden kuşkum yok. İzmir’in sorunlarını yakinen biliyoruz.”