Eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili adayı Lütfi Elvan, Deniz Ticaret Odasının (DTO) düzenlediği etkinlikte sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Toplantıda Elvan, projelerini anlattı, sektör temsilcileri ise taleplerini sıraladı.
Deniz Ticaret Odası üyeleriyle bir araya gelen eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı ve AK Parti Antalya Milletvekili adayı Lütfi Elvan, Türkiye’nin üç yanı denizlerle çevrili olmasına rağmen denizcilik sektörünün 8-10 yıl öncesine kadar hak ettiği yerde olmadığını ve bu alanda istenilen seviyeye ulaşılamadığını söyledi. Elvan, “Biz yola çıktığımızda denizcilik sektörüne yönelik sizlerin önünü açabilecek çok ciddi tedbirler aldık. Denetim mekanizmalarını geliştirdik. Türk sahipli deniz filomuz dünyada 19. sırada iken bugün 13. sıraya yükseldi. Diğer yandan özellikle Türk sahipli gemilerin yurt dışında günlerce limanlarda tutulduğu günleri hatırlıyorsunuz. Kara listedeydik, beyaz listeye geçtik” dedi.
Bakanlık olarak yapılacak her çalışma öncesinde Deniz Ticaret Odası ile bir araya gelerek önceliklerin tespit edildiğini sorunlara çözüm üretildiğini söyledi. En temel sorunun gemi ve yat limanlarındaki teminat sorunu olarak öne çıktığını vurgulayan Elvan, 30-35 olan tersane sayısının 75’e ulaştığına vurgu yaptı.
KOSTER FİLOSU YENİLENİYOR
Yaşlı koster filosunun yenilenmesi için de çalışmalar yapıldığına vurgu yapan Elvan, “Özellikle 25 yaş üstü kosterlerin yenilenmesi gerekliydi. Bununla ilgili olarak mecliste bir düzenleme yaptık ve yaşlı koster filomuzu gençleştirecek bir sistem getirdik. Koster filomuzu hurda olarak satın alacağız ve kredi garanti fonundan destek sağlayacağız. Böylece gemiler yenilenme şansına kavuşacak. Yıllardı çözülemeyen sorunların başında geliyordu ve bunun için de çözüm bulduk” dedi.
YAT BAĞLAMA KAPASİTESİ ARTACAK
Tüm bu çabalara ve düzenlemelere rağmen genel hatlarıyla bakınca denizcilik sektöründe kat etmemiz gereken önemli bir mesafe olduğuna dikkat çeken Elvan, önümüzdeki dönemde atılacak adımlar hakkında da bilgi verdi. Elvan, şunları söyledi:
“Akdeniz’de Antalya ve Anamur’un 800 km’lik sahil şeridi var ama yat bağlama kapasitesi 2 bin 750. Dünyada Antalya benzeri kentlere bakınca yat bağlama kapasiteleri çok yüksek. Ülkemizde 17 bin 500 yat bağlama kapasitemiz var. Bizim hedefimiz 70 bine ulaşmak. Antalya sahilinde yat bağlama kapasitesine bakınca önümüzdeki dönemde iyileştirilecek vatandaşın talep ettiği ucuz yerler bakanlıkça yapılacak ve belediyelere devredilecek.”
TÜRKİYE DENİZ TRAFİĞİNİ YÖNETECEK
Deniz ticaretinde Türkiye’yi transit bir merkez yapmak istediklerine dikkat çeken Elvan, havacılık sektöründe İstanbul’un hava trafik yoğunluğunun yükünü aldığını vurgulayarak, denizcilikte de Türkiye’nin tam bir merkez konumunda olduğunu belirtti ve inşa edilecek limanların bu nedenle çok önemli olduğunu söyledi.
STK’LARLA İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
Bugüne kadar hiçbir hususu ilgili sektörlerin görüşü alınmadan yapmadıklarını ifade eden Lütfi Elvan, “Görüşler alındıktan sonra çözüm önerisi ürettik ve yasaysa yasa, yönetmelikse yönetmelik çıkarttık. Bundan sonra da aynı doğrultuda hareket edeceğiz. Sivil toplum kuruluşları en az bakanlıklar kadar bilgi sahibi. Birçok aksaklığı STK’lar aracılığıyla öğrenip çözüm üretiyoruz” diye konuştu.
Antalya özelinde yapılacak çalışmalar hakkında da bilgi veren Elvan, mevcut Antalya limanının genişletileceğini, merkezde yeni bir kruvaziyer limanı yapılacağını ve Demre’deki limana entegre olacak şekilde bir kruvaziyer liman oluşturulacağını söyledi.