Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İskender Akkurt, “Nükleer enerjinin kurulmasıyla birlikte Türkiye enerjide dışa bağımlılıktan kurtulabilir” dedi.
Sinop Üniversitesi tarafından ‘Nükleer Santral’ konulu konferans düzenlendi. Sinop Üniversitesi Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜBİTAM) Konferans Salonu’nda yapılan konferansa konuşmacı olarak katılan Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Nükleer Fizik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İskender Akkurt, “Nükleer Enerji Zorunluluk Mu Tercih Mi?” konulu bir sunum gerçekleştirdi. Akkurt, “Türkiye kullandığı elektriğin yüzde 46’sını doğalgaz kullanarak üretiyor. Ancak ülkemizde doğalgaz olmadığı için bu da büyük bir handikabı ortaya çıkartıyor. Nedir bu handikap? Doğalgazı dışarıdan aldığımız için Rusya, İran ve Orta Asya ülkeleri gibi birçok yere bağlı kalıyoruz. İdeal bir devlet olmak istiyorsak, bu bölgede ve dünyada söz sahibi olmak istiyorsak bu bağımlılıktan kurtulup, enerji gibi önemli bir konuda ciddi yatırımlar yapmamız gerekiyor” diye konuştu.
Nükleer enerjinin kurulmasıyla birlikte ülkenin enerjide dışa bağımlılıktan kurtulabileceğine dikkat çeken Akkurt, “Nükleer enerjinin kullanılmasıyla 1 kilogram uranyumdan 100 ton taş kömürüne eş değer enerji elde edilecek. Yılda 80 milyon megavat saat enerji üretilmiş olunacak. Bu da 16 milyar metreküp doğalgaz ithalatının olmayacağı anlamına geliyor. Sonuç olarak da ülkemiz enerji alanında hem büyük karlar etmiş olacak hem de dışa bağımlılıktan kurtulacak” şeklinde konuştu.
Konferans sonunda Rektör Vekili Prof. Dr. Temel Bayrak, konuşmacı Prof. Dr. İskender Akkurt’a bir hediye takdim etti.