Geçmişten bugüne dünya üzerinde yaşayan 23 medeniyetten 13’üne ev sahipliği yapan Hatay’da, medeniyetlerin izlerini araştırmak üzere başlatılan kazılardan sadece bir tanesi olan ’Alalakh Kazıları’nın 15. yılı, Hatay Arkeoloji Müzesi’nde düzenlenen etkinliklerle kutlanıyor.
Çalıştay ve kutlama programına uluslararası arenada söz sahibi olan çok sayıda arkeoloji uzmanı katılırken, gerçekleştirilen sempozyumlarda kazılarda bugüne kadar insanlığın tarihine ışık tutan onlarca eserin ortaya çıkarılma süreci katılımcılarla paylaşılıyor.
Hatay’ın sahip olduğu tarihsel değerleri gün yüzüne çıkarmayı amaçlayan Alalakh Kazıları bundan tam 15 yıl önce başlatıldı. Yapılan kazılarda Hatay bölgesinin tarihine yön verecek çok değerli eserler bulunurken, bu eserlerin hemen hemen hepsi Arkeoloji Müzesi’nde sergileniyor.
15 yıldır gerçekleştirilen kazılarda yer alan uluslararası arkeoloji uzmanları düzenlenen sempozyumlarla, bugüne kadar yapılan çalışmaların detaylarını katılımcılarla paylaşıyor.
Almanya’dan gelen kazı ekibinin başkanı Robert Keihl, Alalakh Kazıları’yla, Hatay’ın birçok farklı yönünün dünyaya duyurulduğunu hatırlatarak, kazılarda farklı dönemlere ait çok sayıda eserin de gün yüzüne çıkarıldığını söyledi.
Daha sonra diğer katılımcılardan Maria Pucci, Jacob Louinger ve Maria Horowitz de sempozyumda birer konuşma yaparak, bu kazıların dünyanın geçmişinde yaşanan soru işaretlerine de çözüm önerileri sunduğunu kaydettiler.
İki gün sürecek etkinlikler kapsamında, Alalakh Kazıları’nın Hatay ve dünya tarihi için önemi tartışılacak, düzenlenen sempozyumlarla yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgiler verilecek ve son gün programa katılan davetliler kazı alanını gezme imkanına sahip olacak.