Manisa’nın Alaşehir ilçesinde mart ayında sulama için kullanılan 25 adet trafo çalındı. 2014 yılından bu yılın nisan ayına kadar çalınan trafo sayısı 60’a ulaşırken, tarım alanları sulama sıkıntısıyla karşı karşıya kaldı.
Alaşehir’de özellikle tarımsal sulama alanlarında şahıslara ve GEDİZ EDAŞ’a ait trafolara dadanan hırsızlar, 2014 yılından bu yılın nisan ayına kadar 60 adet trafoyu çalarak bölgede elektrik kesintilerine neden oldular. Elektriklerin kesilmesiyle tarım alanları susuz kalırken, bölgede bulunan yerleşim alanları da elektriksiz kaldı. Trafo hırsızlarıyla uğraşmaktan proje üretemez hale geldiklerini belirten GEDİZ Elektrik Dağıtım Şirketi yetkilileri, hırsızların trafoları özellikle gece saatlerinde çaldıklarını ve kendilerini elektrik görevlisiymiş gibi tanıtarak trafoları yerlerinden söktüklerini ifade ettiler. Alaşehir Gediz Elektrik Dağıtım A.Ş. yöneticisi Mehmet Arif Armağan, "Hırsızlarla uğraşmaktan işimizi yapamıyoruz. Hırsızlar özellikle tarım alanlarında bulunan trafoları parçalayarak çalıyorlar. Trafoda bulunan yağ, bakır ve telleri çalan hırsızlarla uğraşmaktan kendi işimizi yapamıyoruz. Sadece mart ayında çalınan trafo sayımız 25. Trafonun yenisini getirip yerleştirmek zaman alıyor. Bu süre içerisinde bölge elektriksiz kalıyor, tarım alanları susuz kalıyor. Hem devlete, hem de üreticilere zarar veriyorlar. 2014-2015 yıllarında toplam 60 adet trafomuz çalındı. Trafoları çalanlar yakalanıyor, ancak yenileri çıkıyor veya serbest kaldıktan sonra tekrar aynı işe devam ediyorlar. Hırsızlarla uğraşmaktan kendi işimizi, projelerimizi yapamıyoruz." dedi.
“ŞİRKET GÖREVLİSİ GİBİ DAVRANIYORLAR”
Hırsızların trafoları geceleri çaldıkları gibi gündüzleri de sanki şirket görevlisiymiş gibi yerinden söküp çalabildiklerini belirten Armağan şunları söyledi:
"Bölgede yaşayanlar bu tür kişileri görürlerse mutlaka ihbarda bulunsunlar. Trafoların çalınmasıyla bölge elektriksiz kalıyor, tarım alanları susuz kalıyor. 2014 yılında sadece Alaşehir’e 4.6 milyon TL yatırım yapıldı. Bu rakam bir ilçe için çok büyük bir rakam. Daha yapılacak çok yatırımımız var ancak hırsızlarla, çalınan trafoların yerine yenilerinin kurulması için zaman ve ekonomik kayıplar yaşıyoruz. Çiftçilerimiz için tarımda suyun en çok kullanıldığı yaz aylarına giriyoruz. Dünya çapında söz sahibi olan sultani üzüm ambarı olan Alaşehir’in olmazsa olmazı su ve elektriktir. Emek ve uğraşımız üreticilerimizin elektriksiz, ürünlerinin susuz kalmamasıdır. Bunun için üretici, vatandaş el birliği ile bu soruna çözüm üretmemiz gerekir. Vatandaşlarımızın şüpheli bir durum olduğunda mutlaka bize veya güvenlik kurumlarına bilgi vermelerini istiyoruz. İlgili kurumların hırsızlıklara karşı bir çözüm üretmelerini istiyoruz."