Manisa’nın Alaşehir ilçesinde akşam saatlerinde şiddetli yağmur ve dolu yaklaşık 10 bin dekarlık alandaki bağlarda zarara neden olurken, 2 evi de su bastı.
Akşam saatlerinde şiddetli yağmur ve yaklaşık yarım saat süren dolu bağlarda zarara yol açarken, iki evi de su bastı. Alaşehir’e bağlı Subaşı, Delemenler, Hacıaliler, Girelli, Sobran, Belenyaka, Elemli, Üzümlü mahallelerindeki bağlarda yüzde 30 ile yüzde yüz arasında zarar meydana geldi. Alaşehir Ziraat Odası Başkanı Necdet Türk, "Şiddetli yağmur ve yaklaşık yarım saat kadar süren dolu nedeniyle 10 bin dekar bağ alanı zarar gördü. Yaklaşık 4 bin dekar alanda zarar yüzde yüzlerde olurken, diğer bölümlerde yüzde 30 ile 80 arasında görülmüştür. Bağ alanı zarar gören üreticilerimiz sigorta yaptırmışlarsa sigorta şirketlerine tespit ettirmeleri gerekmektedir. Sigortası olmayan üreticilerimiz de İlçe Tarım Müdürlüğü’ne tespit yaptırmaları gerekir. Üreticilerimizin mutlaka sigorta bilincine ulaşması gerekmektedir. Aksi taktirde devlet destekleme yapmamaktadır. Devlet sigorta ücretinin yüzde 50’sini ödeyerek destek vermektedir. Üreticilerimiz bu bilince mutlaka ulaşması gerekir. Son yıllarda yaşanan afetlere rağmen hala daha üreticilerimizde hala daha sigorta bilinci gelişmemiştir. Bankalardan kredi kullanan üreticilerimiz zorunlu olarak sigorta yaptırdıkları için bu rakam ancak yüzde 60’lara ulaşmıştır. Devletin üreticilerimizin banka kredilerini ertelemesi ve ötelemesi gerekmektedir. Ertelemek yetmez, çünkü üretici zaten perişan olmuş, seneye yine ürün alamayacaktır. Borçlar yapılandırılmalı ve üretici bağına bakabilmesi için kredi yolları yine açık kalmalıdır" dedi.
“YAĞMUR VE DOLU KARŞISINDA ÇARESİZ KALDIK”
Alaşehir Delemenler Mahallesi Dere mevkiinde ise Ramazan Kızıl ve Mehmet Sakarya’ya ait evlerde su baskını meydana geldi. Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban maddi hasar gören evlerde incelemelerde bulundu. Ev sahibi Ramazan Sarı, "Akşam saatlerinde aniden bastıran yağmur ve dolu ile birlikte evimizin yanından geçen Kuyu Deresi taştı, sel suları evimizi bastı. Eşyalarımız göl haline gelen evin içinde yüzmeye başladı. Ahırda bulunan 23 adet koyunu dışarıya atarak kurtardık. Yağmur ve dolu karşısında çaresiz kaldık. 20 yıldır burada oturuyorum. Her yağmurda aynı felaketi yaşıyorum, yetkililerin kalıcı bir çözüm üretmesini istiyoruz" diye konuştu.
Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban ise yaptığı açıklamada, "Dere mevkkiinde hem dere hem de yol olarak kullanılan Kuyu Deresi’nin taşması sonucu iki evimiz zarar görmüştür. En büyük tesellimiz can kaybı olmamasıdır. Maddi hasarlar vardır. Şu anda yukarıdan gelen taşkın sel sonucu kapanan dereyi açıyoruz, olabilecek afetlerde da bir daha zarar görülmemesi için gereken önlemleri alacağız. Maddi hasar gören ailelerimiz içinde belediye olarak gerekli yardımları yapacağız. Ailelerin zarar ziyanları tespit edildi. Yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli tüm destekleri vereceğiz" dedi.