Mersinli balıkçılar, balık havuzlarında anaç balık yetiştirerek av yasağının başladığı dönemde bu balıkları denize bırakmak istiyor. Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, "Bizim denizlerimizdeki asıl sıkıntı anaçlar yetişmiyor. Biz anaçları yetiştirip, tam sezon kapalı, avlanma yasağı olduğu zaman bunları denize salacağız. Bir balık bıraktığımız zaman denize 120 bin balık bırakmış olacağız" dedi.
Mersinli balıkçılar, önemli bir projeyi hayata geçirmek istiyor. Balık çiftliklerinde, havuzlarında anaç balık yetiştirip, avlanma yasağının başladığı dönemde bunları denize bırakmak isteyen balıkçılar, bu yolla denizlerdeki balık sıkıntısını ortadan kaldırmak istiyor. Konuyla ilgili İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Mersin Balıkçılar Derneği Başkanı Ömer Faruk Polat, havaların ısınmasıyla balıklarda artış olduğunu söyledi. Şu anda her türlü balığın çıktığını vurgulayan Polat, "Lagos, çubra, levrek, sardalye, barbunya her türlü balık çıkıyor. İlk önce sağlık sonra balık diyoruz. Bizim derneğimizin bir projesi var. Biz balıklarımızı karada, havuzlarda, çiftliklerde yetiştirip, bunları denize bırakmayı düşünüyoruz. Eğer Allah kısmet ederse, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla bu görüşmeleri sağlayacağız. Nerede bir deniz varsa çiftliklerde yetiştirdiğimiz yaklaşık 20 çeşit balığı denize bırakacağız. 4 ay yasak olduğu zaman Mersin değil Türkiye’de deniz olan her yere bu anaçları bırakacağız. Çünkü bir balık bıraktığınız zaman 120-130 bin balık bırakıyorsunuz. Yani bir balığa karşılık 120-130 bin balık bırakacağız. Bu çalışmayı hep birlikte yapalım" diye konuştu.
"BİR ANAÇ BALIK 120 BİN BALIK DEMEK"
Denizlerde anaç balıkların yetişmediğinin altını çizen Polat, "En büyük sıkıntı bu. Biz anaçları havuzlarda yetiştirip, tam sezon kapalı, avlanma yasağı olduğu zaman bunları denize salacağız. Bakanlığımız bu konuda duyarlı olsunlar. Bu teklifi biz onlara sunacağız. Anaç dediğimiz üretim yapacak balıklarımızı yetiştireceğiz, sağlıklı şekilde denize bırakacağız. Bir balık bıraktığımız zaman denize 120 bin adet balık bırakmış olacağız. Biz eğer karada yetiştirdiğimiz anacı denize bırakırsak, bir balık bırakmayacağız. Biz eğer 1 milyon adet balık bıraksak denize milyonlarca balık denizlerimizde olmuş olacak. Balık fiyatlarımız biraz yüksek. Biz ne kadar da düşürsek de milletin bütçesine göre pahalı balık. Bugün 3 tarafımızı deniz ancak istenen sonuç yok. Norveç bizim 10’da birimiz değil bize balık satıyor. Çünkü adamlar sistemli çalışmış. Deniz diyor ki ben senden elektrik istemiyorum, su istemiyorum, bekçi istemiyorum sadece beni rahat bırak ben sana istedin kadar vereyim. Lütfen bunlara duyarlı olalım. Bu ülke hepimizin ülkesi" şeklinde konuştu.
"ANAÇLARI YETİŞTİRELİM VE BALIK SIKINTISINI ORTADAN KALDIRALIM"
Fiyatlarla ilgili de bilgi veren Polat, "Çupra, levrek 10 ile 15 lira arasında, barbun 12 ile 28 lira arasında, sardalye 4 lira, gümüş 10-15 arası, mercan 8 ile 12 arası değişiyor. Şu anda avlanma sezonu devam ediyor. Daha 2 ay sıkıntı yok. Ondan sonra uluslararası dediğimiz bir bölgede avlanma sürecek. Yani sezon kapansa da taze balık olacak. Şu anda sağlık açısından gerçekten ellenmemiş olan bir balığımız var. Allah’a şükür denizlerimiz de kurumamış. Tabi sıkıntımız balıkların az olması. Anaçlar yetişmediği için dışarıdan takviye yapılıyor. Çiftliklerde çupralar, levrekleri yetiştiriyor. Aslında bunlara hiç gerek yok. Bu yapacağımız proje ile bu sıkıntı çözülebilir. Şu anda çiftliklerdeki balıklarımız olmasa kimse balık yiyemeyecek. O zaman balığın fiyatı bugün 5 TL, 10 lira ise çiftlikler olmasa bu 100 lira olacak. Biz diyoruz ki gelin hep birlikte bu projemizi gerçekleştirelim. Biz anaçları yetiştirelim ve balık sıkıntısını ortadan kaldıralım" diye konuştu.