Anayasa Mahkemesi’nin imam nikahı kıymak için önce resmi nikah şartını kaldırması konusunda açıklamalarda bulunan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Bu karar 18 yaş altı çocukların evliliği ile ilgili bir karar değildir. Karışacağına dair bir şüphemiz olursa 15-20 gün sonra Parlamento açılıyor, gereken yasal alt zemin hazırlanır” dedi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, Anayasa Mahkemesi’nin imam nikahı kıymak için önce resmi nikah şartını kaldırması ve Sosyal Konut projesinde evlerin artık 1+1 yapılmayacağı konularında açıklamalarda bulundu.
“BU KARAR 18 YAŞ ALTI ÇOCUKLARIN EVLİLİĞİYLE İLGİLİ BİR KARAR DEĞİLDİR”
Anayasa Mahkemesi’nin aldığı kararla ilgili insanların aklının karışma ihtimali olabileceğini vurgulayan Bakan İslam, “Bu karar yetişkinler için alınmış bir karardır, 18 yaş üstü insanlar içindir, nikah kıyma ehliyeti olanlar için alınmış bir karardır, 18 yaş altı çocukların evliliği ile ilgili bir karar değildir. Biliyorsunuz, 18 yaş altı çocukların hangi çeşitten olursa olsun herhangi bir evlilik töreni düzenlenerek birisiyle birlikte yaşamaların hem medeni kanun açısından hem de Türk Ceza Kanunu açısından suçtur ve cezası vardır. Yardım ve yataklık edenler de bu konudan yargılanırlar. O açıdan bu iki durumu birbirine karıştırmamak gerekir. Bu çocuklarla alakalı bir mevzuat değildir ama karışacağına dair bir şüphemiz, böyle bir endişemiz olursa 15-20 gün sonra Parlamento açılıyor, gereken yasal alt zemin hazırlanır” diye konuştu.
“TOKİ’NİN YAPTIĞI İNŞAATLARA KARIŞMA YETKİMİZ YOK”
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak TOKİ’nin yaptığı inşaatlara karışma yetkileri olmadığını belirten Bakan İslam, “Bizim TOKİ ile protokollerimiz var. Yoksul vatandaşlarımıza bakanlığımız tarafından konutlar yaptırılması şeklinde sosyal konut diyoruz bunlara. O konutların bundan sonra artık 1+1 yapılamayacağını söylüyoruz biz bakanlık olarak. Çünkü ailelerin rahatlığını sağlayabilmek için 1+1 konutların elverişli olmadığını gördük. Elimizde yapılmış ve kuraları çekilmiş olan konutları elbette hak sahiplerine teslim ediyoruz ama bir buçuk yıldır yeni 1+1 konut yaptırmıyoruz. TOKİ’nin bu konuda karar verir, vermez, bu bizim dışımızda bir konu” ifadelerini kullandı.
DOĞUM YARDIMI UYGULAMASINA 25 BİN BAŞVURU
Geçtiğimiz günlerde başlayan ‘Doğum Yardımı’ uygulamasına çok yoğun bir talep olduğunun altını çizen İslam, başvuru sayısının 25 bine ulaştığını, ay sonuna kadar 100 bini bulabileceğini söyledi.