Ankara ile Moskova arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmek ve iki başkent arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkilerin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla Ankara ile Moskova Ticaret ve Sanayi Odaları arasında işbirliği anlaşması imzalandı.
JW Marriot Otel’de düzenlenen imza törenine Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ile Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanın de katıldı. Törende bir konuşma yapan Başkan Gökçek, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, güzel bir olaya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Rusya ve Türkiye’nin başkentlerinin belediye başkanları olarak özellikle ekonomiye katkıyı bugün yakalayabilmek bize ayrı bir mutluluk veriyor” dedi.
Rusya ile Türkiye’nin karşılıklı yatırım imkanlarının ilk defa iki belediye başkanı ve işadamları tarafından masaya yatırılacağını vurgulayan Başkan Gökçek, “Ankara Büyükşehir Belediyesi olarak Rus işadamlarına pek çok sahada rahatlıkla iş alanları açabiliriz. Sayın Sobyanın’in Moskova’da Türk işadamlarına bu imkanı verdiğini biliyoruz. Bütün bunları karşılıklı olarak bir kez daha masaya yatıracağız” diye konuştu.
Gökçek, konuşmasına şöyle devam etti:
“Sayın Başkanla çok güzel diyaloglarımız oldu. İnanıyorum ki her iki ülkeye de bu sohbetimizin çok büyük faydaları olacak. Hemen hemen her konuda aynı düşüncede olduğumuzu gördüm, bundan da ayrı bir mutluluk duydum. Sayın Sobyanın’in Ankara’ya gelmesi gerçekten bize büyük bir keyif verdi. İnşallah Sayın Başkan da buradan güzel duygularla ayrılacak, buna inanıyorum.”
SOBYANIN’DEN ÖVGÜ
Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanın ise, “Sayın Belediye Başkanım, Ankara’ya davet ettiğiniz için bir kez daha teşekkür ederim. Hazırlamış olduğunuz yoğun program için de ayrıca çok teşekkür ederim” dedi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmalarını ve Başkan Gökçek’i öven Sobyanın, Başkan Gökçek ile Ankara turunda edindiği gözlemlerini anlattı. Sobyanın, “Ankara’nın şehir inşaatı konusundaki dev projelerle dün tanışmış, görmüş olduk. Gerçekten sizin şahsınızın katkılarıyla Ankara’da yol inşaatı, altyapı inşaatı, eski eserlerin restorasyonu konusunda ve diğer üst yapı, alt yapı projelerinde son gelişmeleri görmüş olduk ve bütün bunlardan gerçekten hayranlık duyduk.”
Sobyanın, organizasyon öncesindeki katkıları nedeniyle Başkan Gökçek’e bir kez daha teşekkür ederek, “Türkiye, Moskova’nın özellikle gıda ticaretinde en önemli yabancı ortağıdır. Özellikle bunun altını çizmek isterim. Rusya’da üretilmeyen ya da az miktarda üretilmiş olan malların Türk şirketleri tarafından Rusya’ya ihraç edilmesinin artırmakta olan dinamiğini görüyoruz, tespit ediyoruz” diye konuştu.
Moskova ile Ankara Ticaret Odaları arasında imzalanan işbirliği protokolünün önemine de değinen Sobyanın, “Eminim ki bu protokol sayesinde ticari ilişkilerimize önemli bir ivme kazandırılacaktır. Türkiye’nin inşaat, enerji, yatırım şirketleri aslında Moskova’nın piyasasını çok iyi biliyorlar. İnanıyorum ki bölgelerimiz arasında işbirliği daha dinamik bir şekilde ileride gelişecektir ve iki şehrimizin yararına olacaktır. Bir kez daha buraya davet ettiğiniz için teşekkür ederim. Misafirperverliğiniz için şükranlarımızı sunarız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Moskova Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mikhail Kuzoulev ile Ankara Ticaret Odası Başkan Vekili Koray Güngör Şanal arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Moskova ile Ankara şirketlerinin yetkilileri arasında karşılıklı işbirliği protokollerinin imzalanmasının ardından Başkan Gökçek ile Başkan Sobyanın’in de katıldığı çalışma toplantısı gerçekleştirildi.