Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, dünyada sadece Dubai, Paris ve Berlin’de bulunan havacılık sektörüne hizmet veren havacılık fuarlarının artık Ankara’da da yapılacağını açıkladı.
Ankara Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nin temeli Akyurt’ta atıldı. Temel atma törenine, AK parti Genel Başkan Yardımcısı Salih Kapusuz,
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci, Ankara Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(ANKESOB) Başkanı Mehmet Yiğiner ve milletvekili adayları katıldı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı 21 yıllık süre boyunca, “Ankara’nın bir fuar alanına kavuşması hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadığını kaydetti. Başkan Gökçek, “Temelini atacağımız Ankara fuar alanı ve kongre merkezi, Avrupa’nın ve dünyanın sayılı fuarları arasında yerini alacaktır” diye konuştu. Birinci etapta 580 bin metrekarelik bir alan içinde 5 holden oluştuğunu anlatan Gökçek, şunları kaydetti:
"Her bir hol de kapalı ve 10’ar bin metrekare. Fuar alanı 175 bin metrekare inşaat alanı ve 127 bin metrekare de açık sergi alanı olmak üzere 302 bin metrekareden oluşacak. Ayrıca 500 adedi kapalı, 7 bin adedi açık olmak üzere 7 bin 500 araçlık otoparkı bulunacak. İkinci etapta 5 tane 10’ar bin metrekarelik 50 bin metrekarelik hol, ayrıca 100 bin metrekarelik açık alanla birlikte fuar alanı iyice büyüyecek inşallah”
Gökçek, ikinci etapta ayrıca, Esenboğa havalimanı ile fuar alanı arasında bir bağlantı yolu yapılacağını, bu sayede de dünyada sadece Dubai, Paris ve Berlin’de bulunan ve havacılık sektörüne hizmet veren “havacılık fuarlarının artık Ankara’da da yapılacağını söyleyen Başkan Melih Gökçek,“Yani buraya uçaklar da gelebilecek, tanıtımı yapılabilecek ve fuarı düzenlenebilecek” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, misyonlarının Türk teşebbüsüne yurt içinde ve yurt dışında hizmet vermenin olduğunu belirterek, şirketlere verdikleri hizmetin kalitesini devamlı olarak artırdıklarını kaydetti. Yavuz, Ankara’nın bir memur kenti olarak bilindiğini belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Sadece ticarette değil, sanayi de ve tarımda Türkiye’nin önde gelen şehri haline geldi. Sanayicilerimiz ürünlerini tüm dünyaya ihraç edebilir hale getirdi. Ankara artık sanayi ve ticaret kentinin dışında bir tarım kentidir. Buraya yakışan da bu ürünlerin pazarlanmasını gerçekleştirecek olan bir fuar merkezi artık Ankara’nın vazgeçilmezidir.”
Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de, yerel yönetimlerin önemine değindi. Belediyelerin nüfus artışına bağlı olarak yatırımlar yapmak zorunda olduklarını anlatan Özdebir,”Şu an büyükşehirlerin yapılmasıyla Türkiye nüfusunun yüzde 91’i şehirlerde yaşamaktadır. Bunları dünya rekabetçiliği açısından Ankara nerede diye bakarsak, Ankara 2025 yılında dünyanın en rekabetçi şehirleri arasında 120. sırada yer alacak. İstanbul 103. sırada yer alacak, bu fuar alanı Ankara’nın rekabetçiliği açısından son derece önemli, büyük bir fırsattır” diye konuştu.
Ankara Ticaret Odası Başkanı Salih Bezci de, Ankara’nın 500 bin kişiye göre planlandığını belirterek, bugün Ankara’nın tarihinde yeni bir sayfanın açıldığını kaydetti. Fuar alanının 580 bin metrekare üzerine yapıldığını anlatan Bezci, sözlerine şöyle devam etti:
"170 bin metrekare ilk etaptan oluşuyor. Bakınız dünyada ürünler artık fuarlarda satılıyor. İşte burada bugün emelini atacağımız bina, Paris’ten, Berlin’den daha güzel, iyi olacak. İkinci ve üçüncü etaplarını yaptığımızda dünya sıralamasına girecek bir fuar alanı olacak. Herkese iş, aş olacak.”
Bezci, fuar alanına 2025 yılı EXPO’sunun yakışacağını belirterek, “Biz bu kadar kurum ve kuruluş çok rahat bir araya gelebiliyoruz. Ankara’yı EXPO 2025’e aday gösterin. Biz gittiğimiz her yerde bunu alırız, kazanırız” şeklinde konuştu.